Nieuw Dirt Track parcours wordt experimenteel testproject op Kleine Appel

Op de foto herkennen we BMX'ers en RC car racers. Vooraan herkennen we Bert Herrewyn. © TVK
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Kortrijk Weide krijgt steeds meer faciliteiten toegeëigend. Naast de uitbouw van heel wat intellectuele en culturele expansies heeft Stad Kortrijk ook ingezet op het functionele van de site. Kleine Appel was tot voorheen een stuk braakliggend terrein net naast de befaamde kluifrotonde die volgestouwd was met allerlei werfgoederen. Sinds kort is het terrein omgevormd tot een experimenteel Dirt Track voor BMX en RC cars.

Het terrein blijft al zeker liggen tot de werken aan het station van start gaan. Deze staan voorlopig ingepland voor het najaar van 2019. Wie voortaan in de file staat zal dus kunnen genieten van allerlei stunts door BMX’ers en RC-bestuurders. “Voor de aanleg van het parcours hebben we samengewerkt met gerenommeerde namen uit de wereld van dit type parcoursbouw. Zo hielpen Kristof Lenssen en Nico Vink mee om dit project in de stadskern verder uit te bouwen”, verwoordt Bert Herrewyn (schepen van kinderen en jongeren) het.

Stad Kortrijk maakte een bedrag van 22.500 euro vrij voor de uitbouw van het project, maar probeerde toch te werken met recuperatiematerialen om de kosten te dekken. Men koos ervoor de aarde van de grondwerken rondom de site te hergebruiken en zo één van de grotere kosten uit te sparen. Voor de uitbouw van de startplaats en de infrastructuur werd samengewerkt met Halte-R. Vanuit de Stad wil men met dit project een startplank bieden aan de sportbeoefenaars.

Testproject met vrijwilligers

Elk parcours moet onderhouden worden, dus ook dit parcours. Omdat het terrein vrij toegankelijk is voor iedereen, is een goed onderhoud noodzakelijk. “We hebben een testproject opgezet waarbij we het terrein laten onderhouden door de vrijwilligers die hier dagelijks actief zijn met hun BMX’en en RC cars. We hopen daarmee op een geslaagd experiment naderhand. We verwachten ook van de aanwezigen respect voor het parcours en de omgeving zodat we dergelijke zaken ook op andere plaatsen kunnen uitbouwen“, besluit Bert Herrwyn.

Die vrijwilligers kunnen we vinden in JC Tranzit, dat gevestigd is op Kortrijk Weide. Binnen de werking zijn er heel wat liefhebbers van de sport die zich wekelijks, sommigen zelfs dagelijks, zullen begeven op de nieuwe Dirt Track. Vanuit de werking van het jeugdcentrum voorzien ze dan ook het nodige materiaal om het parcours correct te kunnen onderhouden. “Er zijn borstels, rakels en andere zaken voorradig voor het proper houden van het terrein en indien men iets te kort komt, kan het steeds gevraagd worden. We hopen dat dit project slaagt, want het kan zeker een meerwaarde betekenen voor de werking“, besluit Bert van JC Tranzit.

Het testparcours werd op dinsdag 2 april al uitgebreid getest door beide disciplines.
Het testparcours werd op dinsdag 2 april al uitgebreid getest door beide disciplines.© TVK

Stof voor de buren

Het parcours opent op zaterdag 6 april maar is nog niet volledig afgewerkt. Op sommige plaatsen moeten er nog doeken geplaatst worden, zodat de wind geen opwaaiend stof kan veroorzaken voor de achterliggende appartementsblokken. Een euvel waar enkele buurtbewoners het op dit moment nog moeilijk mee hebben.

Een volledige afwerking zou zeker gebeuren voor zaterdag 20 april. Die dag zal men een evenement organiseren waarbij beide disciplines voorgesteld worden aan de hand van initiaties en demonstraties. “We hopen hierbij ook jongeren aan te trekken die nog niet volleerd zijn in de sport, zodat ze in combinatie met de ervaren rotten kennis kunnen opdoen en samen op weg kunnen naar een sportieve toekomst”, besluit Herrewyn nog.

Er geldt ook geen specifiek reglement voor het gebruik van het terrein. Iedereen is welkom en iedereen mag deelnemen, maar vanuit Stad verwacht men dat de algemene gedragscodes gerespecteerd worden om overlast te vermijden. “We vragen geen lidgeld en werken niet met specifieke openingsbarrières om het testproject zo toegankelijk mogen te maken. We vragen echter wel dat de bezoekers zich aan de afgesproken uren houden en overlast beperken voor buurtbewoners“, sluit Bert Herrewyn af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier