Nieuw Dadipark wordt een combinatie van wonen en natuur

Een impressie van hoe de site van het voormalige Dadipark er kan uitzien. (Foto Oto-Ziegler-Branderhorst) © (Foto Oto-Ziegler-Branderhorst)
Philippe Verhaest

De toekomst van de site van het voormalige Dadipark wordt alsmaar concreter. Dit blijk uit het masterplan dat deze week werd voorgesteld. Het voorziet een doordachte combinatie van recreatieve mogelijkheden, wonen, waterbeheersing en natuurgebied. “We hopen de eerste spadesteek in 2021 te kunnen vieren”, zegt burgemeester Ward Vergote.

Door Philippe Verhaest

Het 10,5 hectare groot terrein in het hart van de gemeente sleept al een hele geschiedenis met zich mee. In 1950 zag Dadipark het levenslicht om de aantrekking van de basiliek en Dadizele als bedevaartsoord te verhogen. “Dat was meteen een enorm succes”, zegt burgemeester Ward Vergote. “Maar door de opkomst van enkele naburige pretparken begon de populariteit van Dadipark te tanen. In 1989 werd de plek opgewaardeerd, maar bij de start van het seizoen in 2003 bleven de deuren definitief gesloten.”

Ward Vergote zelf toonde zich meteen een grote voorvechter om de site een nieuwe toekomst te geven. “In 2005 heb ik het actiecomité Red het Dadipark opgericht. Ik voel me nog altijd emotioneel verbonden met de plek. Ik heb er nog als jobstudent gewerkt, mijn vader die bakker was leverde er producten… De site zien verloederen heeft me veel pijn gedaan.”

“Vijf hectare recreatiegebied, mét loopbrug en speeleiland”

Er passeerden de voorbije jaren een pak ideeën de revue en zelfs Spanjaarden en Chinezen streken in Dadizele neer, maar tot concrete plannen kwam het niet. “Eenmaal ik burgemeester werd, heb ik alles in het werk gesteld om met de eigenaars, Kris Carrein en Frank Vandenbenberghe, en de provincie aan tafel te gaan zitten.”

Heulebeek blootleggen

Er werd een projectdefinitie opgesteld en een een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Uiteindelijk kwam het Nederlandse studiebureau Oto-Ziegler-Branderhorst met het winnende masterplan op de proppen. “We gaan voor een doordachte combinatie van recreatie, wonen, natuur en waterbeheersing”, zegt Ward Vergote. “Erg belangrijk is dat we de Heulebeek, die nu voor 120 meter ingekokerd is, voor 80 meter weer blootleggen. Zo creëren we tot aan de Waterstraat een gecontroleerd waterbeheersingsgebied. Bij droog weer kan dat gewoon als recreatiedomein gebruikt worden.”

Pal in het waterbeheersingsgebied komt een speeleiland met onder andere een loopbrug en doe-speeltuigen. Dat is via bruggetjes, wandel- en fietspaden met de rest van het terrein verbonden. “Hiermee behouden we ook de ziel van het voormalige Dadipark. Een belangrijk element in de ontwikkeling.”

Het zuidelijke deel van de site is voor wonen gereserveerd. “Daar is geen gevaar voor overstroming en plannen we 57 wooneenheden. We gaan voor volledig uitgeruste appartementen tussen 110 en 160 vierkante meter, die in totaal maximaal 5.000 vierkante meter zullen beslaan. We volgen de visie van de Vlaamse bouwmeester en bouwen in de hoogte om op die manier zoveel mogelijk vrije ruimte te behouden. Er komen maximaal vier tot vijf bouwlagen.”

Start in 2021

In het noordelijke gedeelte zijn drie ontwikkelingsgebieden voorzien die in een latere fase aangepakt kunnen worden. “Die zijn uitsluitend voor recreatieve doeleinden bedoeld, zoals een kinderboerderij. Alle noordelijke recreatieve gebieden zo’n vijf hectare neemt de gemeente trouwens kosteloos over.”

Aan de kant van de Mandellaan, naast de parking van de wooneenheden, is dan weer plaats voorzien om op termijn een ontvangstruimte voor bedevaarders te bouwen. “Zo grijpen we ook weer terug naar de roots van de plek.”

Nu willen gemeente en provincie zo snel mogelijk een ruimtelijk uitvoeringsplan opmaken. “De eerste spadesteek willen we in 2021 vieren. De werken zullen uiteindelijk in fases uitgevoerd worden. “Dit project zal mee de toekomst van Dadizele bepalen. En net zoals Dadipark destijds een enorme troef was, zal het ‘nieuwe Dadipark’ ook een absolute meerwaarde betekenen. Dit zal van ons de mooiste gemeente van Vlaanderen maken.”

Het sluitstuk van de plannen moet dan weer een trage wandel- en fietsverbinding vormen tussen de site Dadipark, ‘t Torreke en Mariënstede.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier