Nieuw Brugs poppentheater Uilenspiegel in juni van start

De handpoppen zijn vervaardigd door uitgeweken Bruggeling Gautier Fremaut, die op dat vlak kan bogen op meer dan een halve eeuw ervaring. "Ik heb nog samen gewerkt met Pietje Puppe, maar kreeg ook opdrachten van de BBC en maakte poppen voor de Reiefeesten", vertelt Gautier. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Het vroegere Brugs poppentheater Uilenspiegel herleeft. Op de zolder van de gelijknamige brasserie gaat op zondagmorgen 2 juni om 10.30 uur de eerste productie in première. Gautier Fremaut vervaardigde enkele karikaturen van Brugse politici voor dit humoristisch poppentheater. Op z’n Brugs! “We hebben pijn in de armen en schouders, maar oefening baart kunst”, lacht acteur Peter Laureyns.

Johan Maertens, gewezen directeur van drugcentrum De Sleutel en tevens mede-eigenaar van brasserie Uilenspiegel in de Langestraat, is de initiatiefnemer en de voorzitter van de vzw Poppentheater Uilenspiegel Brugge. Hij slaagde erin zeven enthousiaste vrijwilligers warm te maken voor dit project: poppenmaker Gautier Fremout, broer Guido Maertens, die de penningmeester is van de vzw, en de acteurs Willy Degrande, Annie Goossens en Peter Laureyns. Johannes Dequeeker voor staat in voor de audiovisuele kant van deze productie.

Pietje Puppe

“Het is Peter die mij het idee influisterde om het poppentheater van Pietje Puppe te doen herleven”, zegt Johan Maertens. In 1983 startte Piet Hinderyckx op dezelfde plek een marionettentheater op, later verhuisde hij zijn theatertje naar het toenmalige Boterhuis nu De Republiek in de Sint-Jakobsstraat. Maar er zijn duidelijke verschillen met beide poppentheaters. Pietje Puppe mikte vooral op toeristen, zijn project doofde bij gebrek aan publieke belangstelling, omdat hij zijn marionetten louter liet dansen op de opgenomen muziek van populaire opera’s.

Krampen

“Wij proberen echt Brugs poppentheater te brengen”, benadrukt Peter Laureyns. Deze acteur bij Werkgroep 66 vertaalt de door andere vrijwilligers opgestelde teksten naar het Brugs. Samen met Willy De Grande, ook lid van Werkgroep 66, en Annie Goossens hanteert hij de handpoppen. “Voor ons als beginnelingen is dat niet eenvoudig omdat we een uur met gestrekte handen bezig zijn. Na een half uur trekt het bloed weg en krijgen we geregeld krampen wat een obstakel was voor sommige andere kandidaat poppenspelers. We hebben pijn in de armen en schouders, maar oefening baart kunst.”

De handpoppen zijn vervaardigd door uitgeweken Bruggeling Gautier Fremaut, die op dat vlak kan bogen op meer dan een halve eeuw ervaring. “Ik heb nog samen gewerkt met Pietje Puppe, maar kreeg ook opdrachten van de BBC en maakte poppen voor de Reiefeesten”, vertelt Gautier, die ook meewerkte aan de Gouden Boomstoet en de Heilig Bloedprocessie. Zijn dertien nieuwe creaties voor het Brugs Poppentheater Uilenspiegel zijn 80 cm groot.

Karikaturen

“Drie Brugse vrouwtjes met kapmantel Molviene, Mance en Filoméne fungeren als het koor in Griekse toneelstukken. Of liever: als de oude knarren Waldorf en Statler uit The Muppet Show, die op alles kritiek en komisch commentaar geven. Daarnaast heb ik de Halletoren en een Brugse Zot gepersonifieerd tot pop. Wij worden immers gesponsord door de Brugse brouwerij De Halve Maan. De overige figuren zijn karikaturen van Brugse politici: Dirk De fauw, Mercedes Van Volcem, Raf Reuse, Stefan Sintobin en Pol Van Den Driessche…”, aldus Gautier Fremaut, die ook het decor van het poppentheater een rij typisch Brugse geveltjes gemaakt heeft.

Poppentheater Uilenspiegel brengt een persiflage op de Brugse politiek

Voorzitter Johan Maertens heeft het Brugs stadsbestuur en de gekarikaturiseerde politici uitgenodigd voor de première op zondag 2 juni. “We verwerken de actualiteit in ons scenario en proberen zo kort mogelijk op de bal te spelen. Zo zal er in onze eerste voorstelling een kwinkslag zijn naar de uitslag van de parlementaire verkiezingen. Maar we verwijzen ook naar de mysterieuze verdwijning van de beelden van de fontein op ‘t Zand. ‘t Wordt een ludieke persiflage op het politiek en maatschappelijk leven in Brugge. Zonder grove humor en niet kwetsend. Dus eerder zoals The Muppets, niet de bijtende satire van Spitting Image.

Informatief luik

“Aan elke voorstelling is er ook een informatief en educatief luik gekoppeld. Want na het poppentheater is er een voordracht over een Brugs thema. De eerste spreker is de architect die De Biekorf zal restaureren. Het is niet uitgesloten dat Molviene, Mance of Filomène ook daar commentaar op geven. Het is de bedoeling om maandelijks, behalve in de zomermaanden, een nieuw poppentheaterstuk van een half uur te brengen. De tweede editie is voorzien voor september. In de toekomst willen we ook speciale voorstellingen geven voor schoolgroepen, maar dan eerder over de geschiedenis van Brugge op een speelse manier”, aldus Johan Maertens.

Wie een kaartje wil kopen voor het Brugs Poppentheater Uilenspiegel, zal zich moeten reppen. Er is op de zolder van de brasserie amper plaats voor 35 toeschouwers. Maar het poppentheater wordt ook beneden in de gelagzaal op televisieschermen live uitgezonden.


Een plaats reserveren voor het theater kan via poppentheater@uilenspiegelbrugge.be

OOK BRIGITTE MINNE START MET POPPENTHEATERTJE

Poppentheaters zijn in, want ook de Brugse jeugdauteur Brigitte Minne installeert in haar Galerie Magiek dezer dagen een klein poppentheater. Brigitte Minne nodigde uitgever Marita Vermeulen uit om samen met haar een concept te bedenken om met het werk van Vlaamse illustratoren naar buiten te komen. Ze besloten om van start te gaan met het werk van de Brugse Greet Bosschaert en Joris Thys. “Een selectie maken van bestaand werk was geen probleem. We wilden echter ook nieuw werk laten zien. Dat het over Brugge moest gaan, dat sprak voor zich, maar we wilden ook met iets kenmerkend komen zonder al te platgetreden paden te bewandelen. En omdat illustratoren verhalen nodig hebben, kozen we voor een verhaal dat buiten Brugge nauwelijks bekend is: het verhaal van het Brugse Beertje en Boudewijn met de ijzeren arm”, aldus Brigitte Minne, die meteen de kans zag om twee van haar kinderdromen aan de galerij te koppelen: een magisch winkeltje in de Stoofstraat 7 waar hand made centraal staat en een klein poppentheater in de Moerstraat 82. Ze klom in haar pen en schreef een poppenspel: ‘Brugs Beertje moet brullen’, dat in première gaat in oktober. Voor het maken van de poppen en attributen werkt ze met kunstenaar Naomi Kerkhove. (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier