Nieuw boek wil de ziel van de West-Vlaamse boer in beeld en tekst blootleggen

Boekvoorstelling Boer, het noeste leven in West-Vlaanderen, met op de foto Gautier Platteau (Uitgeverij Hannibal), Brecht Demasure (CAG), gedeputeerde Myriam Vanlerberghe, Gery Boeraeve en Bart Boeraeve. © MD
Redactie KW

Zopas stelden het Provinciebestuur West-Vlaanderen, het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) en Uitgeverij Hannibal in Poperinge het boek ‘Boer, het noeste leven in West-Vlaanderen’ voor.

Na de bestsellers ‘Het Zilte leven’ en ‘Onze Vissers’ is het boek een nieuwe poging om – zoals gedeputeerde voor Cultuur Myriam Vanlerberghe het uitdrukte – “de ziel van West-Vlaanderen te vangen” in beeld en tekst.

Waar die twee eerste titels dieper ingingen op het visserijleven, biedt ‘Boer’ een inkijk in het verleden van de West-Vlaamse boeren en wil het tegelijk een hoopvolle blik op de toekomst werpen. Dat komt ten volle tot uiting in de verhalen die journaliste Marijke Libert opschreef van drie generaties hoppeboeren, Albert, Gery en Bart Boeraeve, en Stek en Stoppel, de boerderij die de zussen Katrien en Fien De Schacht op een duurzame manier nieuw leven proberen in te blazen. Bart Boeraeve besloot na wikken en wegen om volgend jaar dan toch het hoppebedrijf van zijn vader en grootvader voort te zetten. “Mijn grootvader heeft de boerderij opgestart begin de jaren 1950. Het moet fantastisch geweest zijn, de landbouw ontwikkelde zich toen volop“, vertelt Bart Boeraeve. “Voor mijn vader werd het moeilijker, met de teruglopende belangstelling voor hoppe en de toenemende – terechte – reglementering. Nu zitten we op een keerpunt: er komen nieuwe vormen van landbouw op, nieuwe technieken ook, we zoeken nieuwe afzetmarkten, de korte keten-productie biedt veel mogelijkheden… En met de reglementering en het papierwerk heeft mijn generatie minder moeite. De toekomst biedt weer hoop, denk ik, maar het blijft een hele uitdaging. Ik doe dit deels uit emotionele redenen, maar vooral ook omdat ik in deze nieuwe initiatieven geloof.”

Het fraai vormgegeven boek bevat een schat aan fotomateriaal, van vroeger en nu, en teksten van Brecht Demasure (CAG) die enerzijds de context van de West-Vlaamse landbouw schetst en anderzijds dieper ingaat de traditionele landbouw en haar moeilijkheden tussen 1830 en 1890, gevolgd door decennia van vernieuwing en de vereniging van het landbouwleven, en de technologische vooruitgang na WO II.

(NB – Foto MD)

‘Boer, het noeste leven in West-Vlaanderen’, 256 p., Uitgeverij Hannibal, kost 35,95 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier