“Niet meer normaal om perfect bruikbare etenswaren in een container te dumpen”

Alle betrokken partijen tijdens de infoavond van het Foodcafé. (Foto MVO)
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Tijdens de infoavond Foodcafé in het Trefpunt Huis van Gust werd uit de doeken gedaan hoe handelaars, (landbouw)bedrijven, sociale organisaties en alle partijen die rond voedsel actief zijn hun steentje kunnen bijdragen aan het lokale voedselnetwerk, maar ook over de Schenkingbeurs, een online platform voor voedseloverschotten.

Uitgangspunt is dat het hoog tijd wordt dat we allemaal bewuster omspringen met de voedselafvalberg. In Vlaanderen wordt elk jaar meer dan 900.000 ton voedsel verspild in de keten van producent tot consument. Helaas bestaat een groot gedeelte van deze gigantische afvalberg bovendien uit nog perfect bruikbare voedingsproducten. Ook in de Westhoek zijn er een heleboel voedseloverschotten. Verscheidene initiatieven proberen er iets aan te doen om deze voedselverspilling af te bouwen en voor de voedseloverschotten een nieuwe bestemming te zoeken, zoals voedselbedeling voor mensen die het niet breed hebben.

Vraag en aanbod

John Vermote van OCMW De Panne en coördinator kinderarmoedebeleid was aanwezig op de infoavond en legt uit: “De avond kaderde in een regionale bezorgdheid om aan de slag te gaan met voedseloverschotten. Meer en meer merken we een mentaliteitsverandering in de maatschappij waarbij het niet langer normaal bevonden wordt om perfect bruikbare (etens)waren in een container te dumpen.”

“Niet alleen voeding maar ook kledij komt in aanmerking voor hergebruik en recuperatie, via bijvoorbeeld repair cafés. Het sociale innovatiebureau!Drops heeft een vernieuwend concept uitgewerkt en ging daarvoor een samenwerking aan met het OCMW De Panne, het Welzijnsoverleg van de Westhoek en het Streekfonds van West-Vlaanderen. Dit pilootproject Foodloose ging van start onder de noemer Disruptive Food om de vraag- en aanbodzijde in kaart te brengen en de noden en knelpunten zichtbaar te maken, om logistieke oplossingen aan te reiken en lokale partners te stimuleren om samen te werken rond voedseloverschotten en -verspilling.”

“De Panne, Koksijde, Veurne, Nieuwpoort en Diksmuide bouwen een regionaal voedseldepot uit”

“Binnen dit pilootproject valt het initiatief Aan tafel in 1-2-3 euro, net als de uitbouw van een ‘voedselhub’ voor de regio, die in Diksmuide uitgebouwd wordt in samenwerking met de maatwerkbedrijven InterWest en de Groene Kans. Het initiatief ligt bij het Welzijnsoverleg van de Westhoek en zij hebben!Drops ingezet om het project uit te voeren in vijf Westhoekgemeenten.”

“Een perfect middel om voedseloverschotten in kaart te brengen is het internetplatform Schenkingsbeurs. Op dit online platform kan wie overschotten heeft, een bericht plaatsen met de melding wat hij of zij in aanbieding heeft. Elke handelaar kan hier om het even welk product aanbieden, of het nu om een grote of kleine hoeveelheid gaat.”

“Aan de ontvangerskant is het Trefpunt van het OCMW van De Panne erkend als sociale organisatie in de Schenkingsbeurs. Frédéric Huybrechs van Komosie heeft dit tijdens het Foodcafé haarfijn uitgelegd. Ook Stijn Hermans van het Federaal Agentschap Veiligheid van de Voedselketen gaf een interessante uitleg. Hij wees onder meer op het onderscheid tussen ‘te gebruiken tot’ (TGT) en ‘ten minste houdbaar tot’ (THT).”

Trefpunt Huis van Gust

“Alle betrokken partners moeten ook alle voorschriften voor voedseltransport strikt opvolgen. Op dat vlak mogen we niets aan het toeval overlaten om opwarming van voedingswaren te voorkomen. De afgelopen jaren zijn er ook serieuze inspanningen gedaan door het gemeentebestuur en het OCMW. De opstart en inrichting van het Trefpunt Huis van Gust was een belangrijke stap in de uitbouw van de voedselbedeling. Het aanbod tijdens de voedselbedeling werd uitgebreid met enerzijds verse groenten en fruit van de veiling, een selectie diepvriesgoederen en schenkingen van lokale handelaars.”

Samenwerking

“Er werd een ondersteunend overleg Foodforcein het leven geroepen, waar de belangrijkste partners regelmatig samenzitten en afspraken maken om het systeem uit te bouwen. De gedane investeringen gebeurden via een subsidie van 10.000 euro van de Carrefour Foundation – hiermee kochten we een elektrische bakfiets, een broodsnijmachine, frigoboxen en een industriële diepvrieskast. Er werd een extra stapelruimte met rekken ingericht.”

“Op internetplatform Schenkingsbeurs kan wie overschotten heeft, een bericht plaatsen”

“Tot het einde van dit schooljaar werken we met de vier lagere scholen samen in het kader van de 1-euromaaltijden waarmee kleuters een warme maaltijd kunnen krijgen voor een euro. Binnenkort wordt wellicht nog een samenwerking met Colruyt ondertekend voor het project Aan tafel in 1-2-3 euro, een koppeling met de succesvolle kooksessies in het Trefpunt is hierbij een troef.”

“Nog verder in de toekomst zit er een regionale samenwerking er aan te komen. De gemeenten Koksijde en De Panne werken samen met de steden Veurne, Nieuwpoort en Diksmuide aan de uitbouw van een regionaal voedseldepot. Het zou handig zijn om gebruik te kunnen maken van elkaars overschotten en aanbod. Er werden al afspraken gemaakt om een gezamenlijk registratiesysteem te gebruiken.”

“AD Delhaize Adinkerke liet alvast weten dat ze op structurele wijze willen samenwerken met het OCMW. Een positief gevolg van het Foodcafé!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier