Nicolas Roose officiële weerexpert van Waregem

Nicolas Roose bij het weerstation in de tuin van de ouderlijke woning in Waregem. © DJW
Redactie KW

Nicolas Roose, momenteel nog onderwijzer, sloot met zijn meteo-organisatie Noodweer Benelux een contract af met stad Waregem. Daardoor wordt hij officieel de weerman die de stad altijd en overal van nodige weerinformatie voorziet.

Dat is onder andere belangrijk om te anticiperen op bepaalde onweer- en wintersituaties waardoor bijvoorbeeld de strooiploegen in gereedheid kunnen gebracht worden. Ook andere Vlaamse steden en gemeenten tonen concrete interesse in deze werkwijze.

We zijn 24 uur op 24 beschikbaar om kort op de bal te kunnen spelen

Nicolas Roose: “Het gaat de laatste maanden erg snel. Wat zes jaar geleden begon als een hobby, uitgroeide tot een passie is nu een drukke bezigheid waarvoor ik zelf nu in het statuut van zelfstandige in bijberoep ben gestapt. Wat betekent dat ik voor de opdrachten factureer, dus ook aan de stad. Dat is nu officieel. Waregem doet een beroep om mijn diensten. Onze grootste troef? We spelen erg kort op de bal waardoor de burgemeester en schepenen meteen actuele informatie krijgen over de weersomstandigheden en hun risico’s. Dat gebeurde al en zal ook verder het geval zijn voor onder andere Dwars door Vlaanderen, Waregem Koerse, Hype-O-Dream, allerlei grote en kleinere activiteiten in de stad en deelgemeenten. Eigenlijk over alles waarbij het weer een belangrijke factor is. Dankzij het stadsbestuur kwam ik in contact met Zulte waarvoor ik nu eveneens meteorologische bewaking uitvoer. Intussen is Veurne geïnteresseerd in wat NoodweerBenelux aanbiedt. En met twee gemeenten in Antwerpen, Heist-op-den-Berg en Merksplas, zijn er eveneens concrete gesprekken. Idem voor Nederland. Naast steden en gemeenten en events doet intussen ook een groot verzekeringsbedrijf beroep op de service van NoodweerBenelux. Zoals gezegd: het gaat ontzettend snel.”

Nicolas blijft (voorlopig?) ook les geven in Kruishoutem. Voor alle meteo-info staat hijzelf niet alleen in maar kan hij rekenen op elf vrijwilligers-medewerkers uit Vlaanderen en Nederland. Samen vormen zij NoodweerBenelux dat zijn vestiging heeft in Anzegem. Dat komt omdat Nicolas er nu zelf woont in een flat.

“Ik ben verhuisd en woon in een appartement in de buurgemeente van Waregem. Alle instrumenten en materiaal blijven wel staan in Waregem. Zelf had ik nooit gedacht dat het zo’n vaart zou lopen. Ik gaf al info door aan Waregem. Maar nu is dat anders. Ook voor de gemeenten en steden en voor het verzekeringsbedrijf waarvoor ik aan de slag ben met de medewerkers. Dat wil zeggen: 7 op 7 beschikbaar zijn en dat ook blijven. Het is overigens voor alle betrokken partijen dat wij heel vlug en kort op de bal spelen. Voorbeeld: 10 en 11 december 2017. Vooraf had ik Waregem op de hoogte gebracht dat er een grote hoeveelheid sneeuw te verwachten viel. De strooiploegen strooiden preventief, maar de intensiteit van de sneeuwval was zo hevig dat het allemaal niet zomaar te bestrooien viel. Toch kon de stad zich er op voorbereiden. In de toekomst zal dat niet anders zijn want dat is ook onze verantwoordelijkheid en onze opdracht: doelgerichte, juiste info doorspelen om te kunnen anticiperen. Hetzelfde geldt voor het verzekeringsbedrijf.”

Voor het eindejaar kondigt Nicolas Roose op basis van de weermodellen een identiek weer aan als dit van Kerstmis en de dagen erna. “Ja, hetzelfde weertype. Geen sneeuw, geen echte winterse toestanden. Januari en februari kunnen wellicht meer soelaas bieden voor de winterliefhebber. Maar dat is gezien de tijd van het jaar en het seizoen ook niet meer dan normaal te noemen.”

Mensen die de weersverwachtingen willen volgen, kunnen terecht op de website www.noodweer.be. Op Facebook zijn ze bereikbaar via de pagina NoodweerBenelux.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier