NeuzeNeuze breidt activiteiten uit met themakampen in Egemse basisschool

Vanuit eigen ervaring besliste Joke Devolder om met vzw NeuzeNeuze themakampen te organiseren. We zien haar samen met haar kinderen Michelle, Reneé en Jules. (foto Jan) © (foto Jan)
Redactie KW

Vier jaar geleden organiseerde vzw NeuzeNeuze, met gewezen Pittemse Joke Devolder als initiatiefneemster, voor het eerst themakampen in de school van Doomkerke. Inmiddels heeft de vzw voldoende ervaring om de activiteiten uit te breiden naar de Egemse basisschool.

Alhoewel Joke Devolder inmiddels met haar man Bart Gobyn en haar drie kinderen in Wingene woont, is ze in Pittem en Egem zeker nog bekend bij veel jongeren en ouders. “Ik mag inderdaad wel zeggen dat ik zeer actief geweest ben in de Pittemse jeugdwerking”, steekt Joke van wal. “Ik ben verschillende jaren lid en leidster geweest van de Chiro en de KAJ en heb diverse jaren als hoofdanimator gewerkt bij de gemeentelijke speelpleinwerking. Ik was ook verschillende jaren lid van de jeugdraad.”

“Doordat ik graag met kinderen werk heb ik de opleiding tot leerkracht lager onderwijs gevolgd. De reden waarom ik vier jaar geleden met NeuzeNeuze gestart ben, ligt eigenlijk voor een stuk in onze eigen ervaring. Doordat we zelf drie kinderen hebben, merkten we dat het voor werkende ouders niet evident is om tijdens de paasvakantie, de eerste twee weken van juli en de laatste twee weken van augustus gepaste opvang of ontspanning te vinden voor de kinderen.”

Kwalitatief

“Na wat overleg met Bart en puttend uit mijn vroegere ervaring besloot ik, in samenwerking met de school van Doomkerke, tijdens de paasvakantie van 2016 gedurende een week een themakamp te organiseren voor kinderen van vier jaar tot en met het vierde leerjaar. Dit is een groep die, mits uiteraard de nodige variatie, op een gelijkaardige wijze creatief kan bezig zijn. Het stond voor mij vanaf het begin wel vast dat het een kwalitatief concept moest worden.”

“Daarom besloot ik ook in groepjes van ongeveer 15 kinderen te werken, die onder de leiding staan van een volwassen begeleider van minstens 18 jaar, soms geassisteerd door een hulp-begeleider die wat jonger kan zijn. Mijn zussen en een aantal ex-collega leidsters zagen het meteen zitten om een handje te komen toesteken.”

We zien onszelf als een ideale aanvulling op de huidige initiatieven

“Het concept sloeg meteen aan en dus heb ik het dat jaar de eerste twee weken van juli en de laatste twee weken van augustus herhaald. Doordat het een dermate groot succes was, besloten we vanaf 2017 om de twee weken van de paasvakantie en de volledige zomervakantie kampen te organiseren. Om praktische redenen besloten we wel er een vzw van te maken, waarbij ikzelf in dienst van de vzw kwam.”

“Doordat we de voorbije drie jaar voldoende ervaring hadden opgedaan en de werkwijze stabiel genoeg bleek te zijn, besloten we ook kampen te organiseren in de Egemse basisschool. Net als in Doomkerke starten we ook hier met één week in de paasvakantie en de twee eerste en twee laatste weken van de zomervakantie. De mensen van de school zijn alleszins enthousiast en stellen hun gebouw graag ter beschikking.”

Kleinschalig

“Het doel van de kampen is ook om het voor de ouders zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo is er vanaf 7.30 uur opvang voorzien en na het dagprogramma is er ook opvang tot 18 uur. Naast de activiteiten zorgen we ook voor eten. W” e voorzien in de voormiddag voor de kinderen een stuk fruit en ‘s middags wordt een warme maaltijd voorzien. ‘s Namiddags volgt dan nog een koek.”

“We houden het bewust ook kleinschalig (maximum 45 tot 60 kinderen), wat ons de mogelijkheid geeft om echt creatief met de kinderen aan de slag te gaan en te knutselen of zelfs te koken. Wij zien onszelf vooral als een ideale aanvulling op de reeds bestaande initiatieven tijdens de schoolvakanties.”

Wie meer informatie wenst of nog wil inschrijven kan terecht op de website www.neuze-neuze.be. Bellen kan naar 0472 57 36 53 en mailen naar welkom@neuze-neuze.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier