NEOS organiseert infonamiddag rond ‘waardig levenseinde’

© JT
Redactie KW

Prof. Dr. Wim Distelmans, oncoloog en hoogleraar aan VUB, kwam donderdagnamiddag een druk bijgewoonde lezing geven in dienstencentrum De Zonnebloem in Veurne. Hij behandelde er thema’s als palliatieve sedatie en voorafgaande zorgplanning.

Rond die thema’s hangen nog heel wat taboe, er wordt niet graag over gesproken. In zijn lezing vertaalde Wim Distelmans op zijn geheel eigenzinnige wijze de theorie vanuit zijn jarenlange ervaring naar een toegankelijk betoog voor een breed publiek. Behalve het onderdeel euthanasie, lichtte hij in zeer begrijpbare taal ook de verschillende mogelijkheden rond het gestuurd levenseinde toe.

Groot verschil tussen ‘euthanasie’ en ‘palliatieve sedatie’

Palliatieve sedatie wordt in de volksmond omschreven als “iemand kunstmatig in slaap doen”, “iemand in coma brengen”. Het merendeel van de sedaties gebeurt zonder medeweten van de patiënt, terwijl euthanasie enkel kan op uitdrukkelijk verzoek van de betrokkene. Wim Distelmans wikte de voor- en nadelen van palliatieve sedatie en euthanasie. Ten slotte gaf hij noodzakelijke informatie die nodig is bij het streven naar een waardig levenseinde.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier