Nederlandse meisjes proberen wijs te raken uit West-Vlaams dialect

Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

Lukket? Wuk? Frigo en Amai! Dat zijn de West-Vlaamse woorden die de Hollandse meisjes Naomi en Loïs in hun eerste vlog onder de loep nemen.

https://www.youtube.com/watch?v=Ro_SIwAJm5Y

De Nederlandse studentes Naomi Meerhof en Loïs Reesimk, beiden 18 jaar jong, lopen stage bij Groothandel Van der Vennet, met locaties in Kuurne en Brugge. De twee studentes ‘Design & Styling’ mochten voor hun stage ook voor Milaan, Parijs of Londen kiezen, als het maar in het buitenland was. Maar ze kozen voor Brugge. “Omdat het ons handig leek naar taal toe”. Maar dat was gerekend buiten ons West-Vlaams dialect. “Er is ons hier al gezegd dat het Brugs het meest dialectisch taaltje is,” lacht Loïs als we haar opbellen.

Noord/Zuid

De studentes uit Gelderland beslisten prompt om een vlog (een video-dagboek) op te starten op Youtube. Daarin gaan ze telkens o.a. enkele West-Vlaamse woorden uit de doeken doen. Over hun eerste week in het filiaal in Kuurne deden vooral deze woorden (en zinnen) hun wenkbrauwen fronsen: Lukket? Wuk? Amai! Allez!? Maar ook ‘de frigo’ deed geen belletje rinkelen bij de dames. “Blijkt dat dat dus een koelkast is,” geven ze nog mee.

Of ze al verschillen merken tussen de dialecten in het noorden en het zuiden van de provincie? “Niet echt,” meent Loïs. “Onze collega’s doen echt wel moeite om zich verstaanbaar te maken. Onderling spreken ze wel West-Vlaams. We moeten ons echt goed concentreren om er iets van te begrijpen. Maar dat lukt iedere dag iets beter.”

Je kan hun vlogs hier volgen.

(mlt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier