Naturisten zoeken ruimte voor nieuw naaktstrand

30/10/17 om 10:40 - Bijgewerkt om 13:19

De Federatie van het Belgische Naturisme onderhandelt met enkele kustgemeentes over een nieuw naaktstrand. Dat schrijft Het Nieuwsblad maandagochtend.

Naturisten zoeken ruimte voor nieuw naaktstrand

© Getty Images/iStockphoto

Het aantal naturisten stijgt in ons land. Dat ziet de Federatie aan het stijgende ledenaantal, maar ook aan de interesse in activiteiten én de belangstelling op het naaktstrand van Bredene. Zozeer zelfs dat de ruimte er schaars wordt en er uitgekeken wordt naar een tweede naaktstrand. "We zijn vragende partij voor een tweede naaktstrand. Tijdens de zomer ligt 1.000 man tegen elkaar op een strookje van 400 meter in Bredene. Bij vloed lijken we wel haringen in een ton. We zijn in gesprek met enkele kustgemeenten", aldus voorzitter Koen Meulemans. Namen noemt de federatie niet omdat de gesprekken nog volop lopen.

Mogelijkheden

Dat de zoektocht niet zo simpel is blijkt uit een korte rondvraag van Belga. Zo zegt Nieuwpoort resoluut neen. Ook De Haan staat niet te springen. Bredene wil het huidige strand wel uitbreiden, maar wil de huidige bufferzone tussen het textielstrand aan westelijke zijde en het naaktstrand niet opgeven en aan oostelijke zijde stoot Bredene tegen De Haan. De Haan wil niet tornen aan haar "familiaal" imago. Middelkerke is een van de badstaden die in het verleden al werd genoemd, maar op dit moment is een naaktstrand geen optie. In 2006 had de badstad nochtans een voorstel klaar om tussen Lombardsijde en Westende een naaktstrand in te richten, maar de strook wordt te veel bezocht door wandelaars en kinderen op zeeklassen. In de huidige legislatuur werd een eventueel naaktstrand nog niet besproken, meldt Middelkerke.

Hoe meer, hoe beter

Naast een strook voor de naturisten is er ook een bufferzone nodig en moet voorzien worden dat kusttoeristen, of bijvoorbeeld verdwaalde kinderen, niet zomaar in een naaktzone terechtkomen. Toch hoopt bijvoorbeeld Bredene dat er nog een naaktstrand bijkomt. "Als er nu toch zo'n afgelegen stukje aan onze kust vrij zou komen, is dit wel haalbaar. Hoe meer naaktstranden er aan onze kust komen, hoe beter, want dan moeten onze naturisten niet naar het buitenland", aldus Jacques Deroo, schepen in Bredene en een van de initiatiefnemers van het huidige naaktstrand.

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!