Narek viert in Kortrijk de 2.800ste verjaardag van Yerevan

Bezoekers zullen kunnen proeven van de traditionele Armeense gerechten, volksliederen en volksdansen. © JVGK
Redactie KW

De Armeense culturele vereniging Narek organiseert ter gelegenheid van het 2.800-jarig bestaan van de Armeense hoofdstad Yerevan een festival op het Jozef Vandaleplein.

De Armeense stad Yerevan is 2.800 jaar oud en dus ouder dan Rome. De stad is hiermee een van de oudste hoofdsteden ter wereld. “Yerevan heeft zijn verjaardag niet altijd kunnen vieren. De eerste grote viering was in de Sovjettijd in 1968 ter gelegenheid van het 2.750-jarig jubileum”, zegt Madlen Aslanyan. Het volksfestival wordt een groot feest waar vriendschap centraal staat. “Je kan er proeven van onze traditionele gerechten, volksliederen en volksdansen. Er zijn ook workshops voor de kinderen. Zo kunnen ze kennismaken met Armeense traditionele dansen. Andere culturele verenigingen zijn ook welkom.”

Boeken

Om de start van het nieuwe schooljaar te vieren schenkt Narek ook negen educatieve boeken over Armenië en de Armeense cultuur aan de stad Kortrijk. De boeken gaan over Armenië, de Armeense cultuur, diaspora, kunst en de Armeense geschiedenis. “Er zitten ook enkele kinderboeken bij en zelfs cd’s voor kinderen van drie tot zeven jaar. Ze zullen ter inzage beschikbaar zijn tijdens het festival.” Met dit geschenk hoopt de Armeense gemeenschap twee doelgroepen te bereiken. “In de eerste plaats wil de gemeenschap haar dankbaarheid uitdrukken ten aanzien van de Belgische gemeenschap en de stad Kortrijk. Ze wil de contacten en vriendschapsbanden tussen Belgen met en Belgen zonder Armeense roots bevorderen en de vriendschappelijke betrekkingen en interesses nog meer stimuleren.”

Twee jaar geleden schonk de vereniging zo ook al een gebeeldhouwd Chatsjkar, een Armeens kruis, aan de Kortrijkse Christelijke Gemeenschap. Het kruis staat langs de Sint-Maartenskerk aan het Vandaleplein. Met deze boeken wil de vereniging Narek ook de eigen gemeenschap bereiken, in het bijzonder de tweede en derde generatie Armeniërs. Het festival vindt plaats op zondag 23 september van 15 tot 20 uur op het Jozef Vandaeleplein aan de Sint-Maartenskerk.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier