Nachtburgemeester Maschi uit Oostduinkerke opent nieuwe zaak 2.000 kilometer verderop

Westkusters Aaron Rousseuw en Fien Hillewaere gingen al een kijkje nemen in de nieuwe zaak. © GF
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

De Oostduinkerkse nachtburgemeester Nick – Maschi – Masschelein is terug van weggeweest. Samen met zijn vriendin Alynne Rousseeuw opende hij een nieuwe zaak aan de Spaanse Costa Blanca. In Maschi vind je dezelfde elementen als in de Maschi’s van weleer, al gaat het wel degelijk om een ander concept. “De nachten werden mij te zwaar, nu zijn we open van 11 tot 23 uur.”

Nick Masschelein had al wat horecaervaring op zak toen hij in 2006 zijn eigen jongerencafé aan de Leopold II-Laan in Oostduinkerke opende. “Ik heb de Maschi’s zes jaar lang open gehouden, tot ik vijf jaar geleden besloot om er na een memorabele closing party mee te stoppen. Het caféleven was leuk, maar ook wel zwaar. Dat nachtwerk is echt in mijn kleren gekropen”, zegt de 35-jarige cafébaas.

In de laatste maanden voor de sluiting leerde hij de twaalf jaar jongere Alynne Rousseeuw (23) in zijn café kennen. “Eerst was Nick mee naar Gent verhuisd omdat ik daar toen nog studeerde, maar drie jaar geleden begonnen we na te denken of we na mijn studies maatschappelijk werk samen een café in het buitenland konden openen”, vertelt de Oostduinkerkse. Zij groeide op in een restaurant en werkte al als jobstudente in verscheidene horecazaken aan de westkust. Het sociale aspect is haar niet vreemd.

Spaanse kust

“Mijn moeder had enkele jaren geleden in Zuid-Spanje een appartement gekocht. Een paar maanden later kreeg ze te horen dat ze kanker had, waaraan ze ondertussen overleden is. Ik was hier al enkele keren met vakantie en kende de streek dus al wat. Daarom kozen we ervoor onze zaak hier in Orihuela op te starten”, legt Nick uit.

“Het was hier gewoon een lege ruimte, zonder vloer of leidingen. We hebben alles vanaf nul zelf uitgetekend en ingericht. Niet alleen binnen, maar ook buiten, want hier is het terras natuurlijk heel belangrijk. In Spanje willen we nu trouwens ook tapas en snacks serveren, naast cocktails en een paar Belgische bieren. Het is een toeristische streek en we verwachten veel verschillende nationaliteiten aan onze toog. Daarom hebben we de ‘s in de naam laten vallen, omdat de apostrof niet in alle talen voorkomt”, pikt Alynne in.

Decor mee verhuisd

Let wel, dit is niet de zoveelste toeristische horecazaak of Belgisch café in de regio. “We wilden het vooral warm en gezellig maken. Je moet hier kunnen toekomen om je zorgen te vergeten en een leuke tijd te beleven, net zoals in de Maschi’s van weleer”, zegt Nick. “De OoDeeKay-skateplanken en het Maschi-schilderij aan de muur verwijzen naar onze Oostduinkerkse roots, net zoals de Belgische landkaart die mijn vader voor mij maakte. Een duidelijke knipoog naar de Afrikaanse kaart die vroeger in de Maschi’s hing.”

Toch is er ook één groot verschilpunt: de openingsuren. “We zijn nu vooral overdag open, van 11 tot 23 uur”, zegt Alynne nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier