Naar 7 politiezones in West-Vlaanderen?

Redactie KW

Uit een rapport besteld door voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) blijkt dat de huidige 19 lokale politiezones in West-Vlaanderen best omgevormd zouden worden naar zeven zones. De fusies lijken onafwendbaar, alleen staat het merendeel van de burgemeesters en korpschefs er niet voor te springen. “Het ligt gevoelig, maar ik denk dat de politie efficiënter kan werken als ze fuseert tot grotere zones”, zegt gouverneur Carl Decaluwé.

West-Vlaanderen is de enige provincie waar sinds de politiehervorming van twintig jaar geleden geen enkele politiezone gefusioneerd is met een andere. Momenteel telt onze provincie 19 politiezones, waar in totaal 3.333 mensen voltijds tewerk gesteld zijn. Die politiezones zijn bijzonder divers. Enerzijds zijn er grote, stedelijke zones zoals Brugge maar er zijn ook grote, landelijke zones zoals ARRO Ieper en ook kleinere zones zoals Spoorkin (Alveringem, Lo-Reninge, Veurne).

Zaken zoals cybercrime kan je als kleine zone niet voldoende aanpakken

Hoe divers de zones ook zijn, in hun afkeer tegen de fusieplannen van voormalig minister Jan Jambon zijn ze wel bijzonder homogeen. Maar liefst 51 van de 64 burgemeesters en 11 van de 19 korpschefs zeggen in de bevraging in opdracht van de voormalige minister dat ze geen vragende partij zijn voor een fusie. Als voornaamste argument geven ze daarbij op dat ze vrezen dat de afstand tussen de burger en de politie alleen maar groter zal worden. Bovendien maken de burgemeesters zich zorgen dat ze minder zeggenschap zullen hebben op een politie die alleen maar meer zal kosten.

Mes op de keel

Dat er iets moet veranderen, daar zijn de meesten het wel over eens. Acht burgemeesters zeggen dat er momenteel te weinig blauw op straat is, achttien zijn ervan overtuigd dat de wijkwerking onvoldoende uitgebouwd is. Negen burgemeesters maken zich zorgen over de aanrijtijden en zeggen dat het soms tot een uur duurt voor de politie ergens in hun gemeente ter plaatse is. De overgrote meerderheid van de korpschefs blijft hameren op een oud pijnpunt: er is te weinig volk om alle opdrachten tot een goed einde te brengen.

Het blijft belangrijk dat de politie snel ter plaatse is als er iets gebeurt

“Het mes staat ons op de keel. Al meer dan tien jaar staat het water ons aan de lippen. Na al die jaren tellen en rekenen ben ik het beu”, zeggen sommigen letterlijk in het rapport. De meeste politievakbonden zijn wél voorstander van de fusieplannen, op voorwaarde dat de fusieronde geen besparingsronde wordt op de kap van het personeel.

Cybercrime

Het rapport over de fusies van de politiezones had op 5 december voorgesteld moeten worden in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Het Marrakech-pact en de val van de regering-Michel gooiden echter roet in het eten. Wat er nu nog zal gebeuren met het rapport is hoogst onduidelijk. Toch wil gouverneur Decaluwé het rapport op 7 februari voorstellen aan alle West-Vlaamse burgemeesters en korpschefs. “We moeten naar een beperking van het aantal politiezones. Alleen zo zullen ze efficiënter kunnen werken”, denkt gouverneur Decaluwé. In een rede in 2016 pleitte de gouverneur zelf al voor acht à negen zones. “De criminaliteit is veranderd. Zaken zoals cybercrime kan je als kleine zone niet voldoende aanpakken. Daar is expertise voor nodig. Ik hoop dat dit rapport een basis kan zijn om in een nieuw regeerakkoord knopen door te hakken. Ik begrijp echter ook dat dit bij veel korpschefs en burgemeesters gevoelig ligt. Het gaat over macht, over de eigen positie ook, maar het zal uiteindelijk de politiek zijn die moet beslissen”, klinkt het.

Vier zones

N-VA-Kamerlid Koenraad Degroote, zelf burgemeester van Dentergem, denkt dat er in West-Vlaanderen op termijn vier grote politiezones zullen overblijven. “Gelijklopend met de vier huidige hulpverleningszones in onze provincie”, zegt Koenraad Degroote. “Ik ben zelf uiterst tevreden over de werking van mijn politiezone (MIDOW, red.), maar ik zie ook in dat we op politioneel vlak niet anders zullen kunnen dan naar grotere zones gaan. Het zal evenwel van belang zijn dat we in iedere gemeente de wijkpolitie gaan versterken, zodat de politie heel dicht bij de burgers blijft. Hetzelfde met de interventieploegen: die moeten niet allemaal in één centraal gebouw zitten. Het blijft belangrijk dat de politie snel ter plaatse is als er iets gebeurt”, klinkt het.

(ON/LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier