“Hot & Sweaty”, de eerste safe Party Zone fuif in Wevelgem

De Hot & Sweaty is de eerste Safe Party Fuif. Schepen Kevin Defieuw en de organisatoren van de +13 werking in Gullegem: Achiel Daldini, Gilles Devos, Donovan Eggermont en Mats Compernolle. © SL
Stefaan Lernout

De ‘Hot & Sweaty’ fuif op 15 februari wordt de eerste fuif waar het ‘Safe Party Zone’ concept wordt toegepast. Wie op een fuif een misdrijf pleegt en daarvoor een bestuurlijke sanctie krijgt, kan tijdelijk de toegang ontzegd worden op andere Safe Party fuiven. De controle gebeurt via het scannen van de identiteitskaart.

In navolging van onder meer Kortrijk starten ook Wevelgem en Menen met het concept ‘Safe Party Zone’. De eerste fuif waar die verplicht wordt ingevoerd is de Hot & Sweaty, een organisatie van de Plusdertien werking Gullegem. Wie binnen wil zal zijn identiteitskaart moeten laten scannen. De bezoeker krijgt dan letterlijk groen of rood licht.

Rood licht

Groen of rood, het zal nooit een verrassing zijn voor de persoon in kwestie. Het rode licht is een gevolg van een eerder misdrijf dat hij of zij pleegde op een fuif, dat kan gaan van geweldplegingen en drugsinbreuken tot vandalisme.

Afhankelijk van de aard van het misdrijf heeft dit een administratieve sanctie tot gevolg. Er wordt een dossier opgemaakt met inbreng van de organisatoren van de fuif, de politie en de persoon in kwestie die zich kan verantwoorden voor zijn gedrag. Na deze procedure kan besloten worden om die persoon een toegangsverbod van maximum één jaar op te leggen voor alle ‘Safe Party Zone’- fuiven in Wevelgem, en Menen. Op die manier komen personen met foute bedoelingen de fuifzaal niet in en kunnen de andere bezoekers optimaal genieten van de avond.

Het gebruik van ‘Safe Party zone’ zal verplicht zijn tijdens fuiven in de gemeentelijke infrastructuur“, zegt schepen van jeugd Kevin Defieuw (CD&V). “Het college van burgemeester en schepenen kan een organisatie ook de verplichting opleggen ‘Safe party zone’ in te voeren tijdens hun evenement. Dit kan uitgebreid worden naar alle fuiven op het grondgebied van de politiezone Grensleie.”

Eigenaardig genoeg kunnen jongeren met slechte bedoelingen die eerder al in Kortrijk geweerd werden, wel nog binnen op de Wevelgemse fuiven. Dat heeft te maken met de privacywetgeving, blijkbaar kunnen de gegevens die door politiezone Vlas werden verzameld niet zomaar worden gebruikt voor andere Safe Party Zones.

Logo verplicht

‘Hot & Sweaty’ is de eerste in de rij, geleidelijk aan zal het Safe Party Zone systeem zich dus verspreiden over de zone. Ook dus naar de reuzefuiven in de Porseleinhallen. “Het was vooral uit die hoek dat het verzoek kwam om dit in te voeren”, aldus Kevin Defieuw.

“We kregen om de haverklap meldingen van ouders die het geweld aanklaagden op die dansfeesten. In Wevelgem hebben we twee computers ter beschikking om de toegangscontroles te doen. Voor grotere evenementen kunnen we ook een beroep doen op de drie computers die stad Menen aankocht.”

Dit concept vervangt niet de verplichting van de organisatoren om te zorgen voor security, de buitenwippers blijven nodig. De bedoeling is wel dat wie geseind staat niet langer zal opdagen aan de inkom, ze zullen immers weten dat hun de toegang zal ontzegd worden. Het Safe party-logo moet verplicht op de affiche, de flyer, de website en de toegangskaart staan.

(SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier