Na diagnose MS zoekt zaakvoerster overnemer voor tangobar Invitado in Torhout

Het tangoduo Goedele Verschelde en Geert Stragier. De kans dat de tangobar Invitado straks sluit, is helaas reëel. © Foto JS
Johan Sabbe

Goedele Verschelde, de 49-jarige zaakvoerster van tangobar Invitado in Torhout, zoekt heel dringend een overnemer. Begin dit jaar werd er MS bij haar vastgesteld en die ziekte laat niet toe om de zaak verder uit te baten. Komt er geen overnemer, dan is het met Invitado einde verhaal.

Eind januari 2016, straks twee jaar geleden, bracht Goedele samen met haar ervaren danspartner Geert Stragier (48), een stukje Buenos Aires naar Torhout. Op de kleine Burg, dicht bij de Oostendestraat, openden ze de tangobar Invitado, waar iedereen de Argentijnse sfeer kon komen opsnuiven. Invitado bevat naast het sfeervolle bargedeelte een uitnodigende, langwerpige dansruimte, waar de Argentijnse tango de voorbije twee jaar gedemonstreerd en aangeleerd werd.

Artsen zeggen dat Goedele stress moet vermijden

Aan dit alles dreigt nu een einde te komen, want als Goedele, die de zaakvoerster van Invitado is, tegen het eind van het jaar geen overnemer voor het bargedeelte vindt, valt het doek. “Geert en ik willen weliswaar blijven tango dansen en lesgeven, maar de bar runnen, kan ik niet langer aan”, zucht Goedele. “Ik ben momenteel fysiek totaal op. Multiple sclerose is een niet te onderschatten ziekte. Ik voel ernstige vermoeidheid en andere ongemakken. Ik heb drie kinderen en nog een andere, quasi fulltime job en kan de combinatie met de bar in de huidige omstandigheden niet meer bolwerken. Anders ga ik eraan kapot.”

Begin dit jaar kreeg Goedele de diagnose: ze leed aan MS. “Plots zag ik op mijn linkeroog erg slecht”, zegt ze. “Ik werd door de oogarts doorverwezen naar een neuroloog en die stelde het slechte nieuws vast. Ik heb intussen al een aantal opstoten van de ziekte achter de rug. De artsen zeggen dat ik veel rust moet nemen en stress dien te vermijden. Anders zal ik mijn gezondheid verder ondermijnen. Ik heb met andere woorden geen keuze. Mijn levensstijl moet veranderen.”

Financieel zwaar in de bar geïnvesteerd

Eerst had Goedele eind november als ultimatum voor de overname gesteld, maar aangezien er nog geen opvolger gevonden is, verlengt ze die termijn tot maximum een paar weken. “De cursisten en trouwe klanten zijn op de hoogte”, zegt ze. “In de dansruimte bij de bar wordt er naast tango ook salsa gedanst. Als er de komende dagen en weken toch geen overnemer opduikt, dan is dit verhaal helaas ten einde. Dat zou voor mij financieel een drama betekenen, want ik heb zwaar in de bar geïnvesteerd, maar mijn gezondheid staat voorop.”

Goedele is bereid om over verschillende formules te praten voor mensen die het bargedeelte willen uitbaten. Zij en haar danspartner Geert willen er de danslessen gerust voortzetten. “Daar haal ik energie uit”, zegt ze. “Maar een bar runnen, is slopend en kan ik niet meer.”

Wie het voelt kriebelen om Invitado over te nemen, kan Goedele mailen, al gebeurt dat bij voorkeur binnen de week: goedele.verschelde@gmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier