Na amper één jaar brokkelt beton af van appartementen op Zuiderpromenade

De appartementen op de Zuiderpromenade brokkelen al af. © HDV
Redactie KW

De appartementen op de Zuiderpromenade zijn amper één jaar in gebruik en vertonen nu al slijtage. Langs de buitenkant brokkelen de muren af, in de muren zit water.

Het nieuwe stadsdeel Zuiderpromenade ziet er niet uit zoals het er nog geen jaar na de opening zou moeten uitzien. Op verschillende plaatsen brokkelt het beton af en ontwikkelaar Vanhaerents moest al een hoogtewerker laten langskomen om loshangende stukken beton te verwijderen.

Onderzoek

Oppositiepartijen SP.A en Open VLD kaartten de situatie dinsdag aan op de gemeenteraad. “Die bewoners hebben heel veel geld betaald voor die appartementen, terwijl ze nu al afbrokkelen”, zegt gemeenteraadslid Xavier Wyckhuyse (Open VLD). “Ze kochten blijkbaar Oostblokappartementen aan Monacoprijzen. Dat kan niet. Aan het tempo dat de problemen tevoorschijn komen, gaan deze appartementen over enkele jaren in waarde gehalveerd zijn en zal niemand daar nog een appartement willen kopen laat staan verkopen.”

“Die bewoners hebben veel betaald voor appartementen die al afbrokkelen”

Raadslid Wyckhuyse vindt dat de stad haar verantwoordelijkheid moet opnemen. “Maar dit gaat om een publiek-privaat project, waarbij de appartementen het private deel zijn”, zegt burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V). “Natuurlijk is dit niet normaal en vinden we dit niet leuk. Van zodra we het vaststelden, hebben we contact opgenomen met de syndicus. Die liet ons woensdag weten dat er onderzoek is geweest.”

Parking onder water

Naar datzelfde onderzoek verwijst ook Stefanie Vandenbroucke, directeur bij ontwikkelaar Vanhaerents. “Tijdens de ruwbouw-montagewerken van de betonnen terrassen is er water ingesloten in de hulzen. Door de aanhoudende vorstperiode is dat water ijs geworden, dat opgezwollen is. Hierdoor is plaatselijk schade ontstaan aan de betonnen kolommen”, zegt directeur Vandenbroucke. “Het gaat om niet-dragende kolommen, gevaar voor de stabiliteit is er dus niet.”

“De parking is halfopen, het is logisch dat er af en toe water binnenkomt”

De schade werd ondertussen al in kaart gebracht door de syndicus van het gebouw en expert Vasseur, die ook in het complex woont. Mensen moeten volgens de ontwikkelaar geen schrik hebben als ze onder de gebouwen lopen . “Alle loshangende stukken werden met een hoogtewerker verwijderd, met diezelfde hoogtewerker werden vervolgens alle gecontroleerd.” Een gespecialiseerde firma zal het beton binnenkort herstellen, op zo’n manier dat er van een minwaarde geen sprake zou zijn. De aannemer staat in voor de kosten.

Het is, 10 maanden na de opening, niet het eerste probleem dat opduikt. Zo staat de parking regelmatig onder water en moest een deel van de klinkers op de boulevard vervangen worden. “Er werd meer dan 200.000 euro uitgegeven om dit prestigeproject feestelijk te openen en tot op heden blijkt alleen dat heel deze site constant voor problemen zorgt”, oppert raadslid Wyckhuyse nog.

Extra bloembakken

Burgemeester Vanryckeghem sust. “Die parking is halfopen, het is logisch dat er af en toe water binnenkomt. En die kapotte klinkers zijn ondertussen vervangen. We blijven trouwens investeren in het nieuwe stadsdeel, want binnenkort komen er extra bloembakken en er komt een speeltuin tussen de fontein en de groenzone”, besluit de burgervader.

Ook raadslid Mario Verhellen (sp.a) kaartte de situatie aan op de gemeenteraad, hij maakt zich naast de veiligheid vooral zorgen om het openbaar domein. “Diezelfde aannemer heeft ook de bibliotheek en de parkeerruimte gebouwd. Hopelijk doen zich daar niet dezelfde problemen voor.” Volgens burgemeester Vanryckeghem is dat soort beton niet gebruikt voor de bibliotheek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier