Na 17 jaar zullen er weer eerste communies zijn bij De Dorpsparel in Schuiferskapelle

Achteraan v.l.n.r. Mandy Landuyt, Marie Mortier, Dieter Vangaever, Katia Verfaillie, Robin Vuylsteke, Lore Van Eenooghe, Lien Dupont, Frederik Dhondt, Sara Dewaele en Klaas Carrette. De communicanten zijn Ocean Van Nieuwenhuyse, Lore Van Gaever, Warre Carrette, Julie Vervaeke en Thibault D'Hont. Broes De Meulenaere ontbreekt op de foto. © WME
Redactie KW

Na 17 jaar vindt nog eens een eerstecommunieviering plaats in de kerk van Schuiferskapelle. Dat is grotendeels te danken aan de komst van Leefschool De Dorpsparel in Tielts kleinste deelgemeente vijf jaar geleden. En aan het feit dat er zes kandidaat-communicantjes zijn.

Volgens ouder Lore Van Eenooghe dateert de vorige eerste communie in de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk van Schuiferskapelle van in mei 2002. Samen met de oude meisjesschool verdween het gebeuren uit het dorp. Maar mede dankzij de komst van Leefschool De Dorpsparel vijf jaar geleden in de Henri D’Hontstraat is de vraag om een eerstecommunieviering in eigen dorp te houden stevig gegroeid. “Tot dusver sloten communicantjes uit onze school aan bij de GO!-scholen uit Tielt. Daar zijn er zo veel kindjes die de eerste communie willen ontvangen dat er twee vieringen nodig zijn”, vertelt vervangend directeur Bieke Van de Ven.

De voorbije jaren bleef het in De Dorpsparel bij vijf of minder communicantjes, maar nu het er zes zijn is de Tieltse deken overstag gegaan om Schuiferskapelle weer een eigen viering te geven. Die komt er op zaterdag 1 juni om 14 uur, tijdens het hemelvaartweekend.

Kleren en cadeautjes

De Meulebeekse juf Robin Vuylsteke, die onder meer godsdienst geeft in De Dorpsparel, is de dienst met een aantal enthousiaste ouders aan het voorbereiden. “Omdat we met zo weinig zijn verloopt het vergaderen en het ideeën spuien over de invulling vlot”, zegt de juf. “Nadeel is dat ons groepje misschien wat klein zal uitvallen in zo’n grote kerk, maar daar vinden we wel iets op.

Omdat we met zo weinig zijn verloopt het vergaderen en het ideeën spuien over de invulling vlot

Samen met zijn klasgenootjes Broes De Meulenaere, Thibault D’Hont, Lore Van Gaever, Ocean Van Nieuwenhuyse en Julie Vervaeke telt Warre Carrette de dagen af tot 1 juni. “Uiteraard vind ik het leuk om zo dicht bij huis mijn eerste communie te kunnen vieren. Ik verlang al om mijn nieuwe kleren aan te trekken en de vele cadeautjes in ontvangst te nemen”, lacht hij ondeugend.

Ook in 2020?

Vervangend directeur Bieke Van de Ven benadrukt dat haar school alle levensbeschouwelijke vakken aanbiedt en dat er ook jaarlijks kinderen zijn die hun lentefeest en Suikerfeest vieren. “We kijken er allemaal evenzeer naar uit en proberen overal met het voltallige team aanwezig te zijn.”

En toch, beseft ze, wordt het niet gemakkelijk om vanaf nu elk jaar een eerste communie te kunnen vieren in het dorp. “Dit jaar zijn er zes kandidaten op tien eersteklassers, volgend schooljaar vier op elf.” Die ouders en hun kroost houden nu al de adem in voor de beslissing van het dekenaat over de eerste communie anno 2020 in Schuiferskapelle.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier