N-VA niet blij met besparen op waterpartij in dorpskernvernieuwing Langemark

Redactie KW

Het schepencollege schrapte voor 640.000 euro aan werken voor de dorpskernvernieuwing in het centrum van Langemark. Het bannen van de waterpartij voor het Kasteel was niet naar de zin van N-VA.

De dorpskern was door het studiebureau initieel ontworpen met een trottoirband van 50 centimeter breedte in natuursteen. Dat zou de vroegere contouren van het Kasteelpark omzoomen. “De natuursteen kent een lange levertermijn en is geen serieproduct. Dat doet de kostprijs fors oplopen. Nu ligt de keuze op een betonnen trottoirband van standaard 30 centimeter. De straatkolken werden origineel in beton voorzien. We opteren voor de gietijzeren versie. Ze zijn niet alleen goedkoper maar ook duurzamer. De straat wordt gegoten in uitgewassen beton dat oorspronkelijk bestond uit 7 soorten granulaten. Er is geen verschil in uitzicht van de kleur van de beton als je kiest voor 4 soorten granulaten, wel in een vermindering van de prijs. Ook de fontein van 110.000 euro voor het gemeentehuis wordt opgeheven“, lichtte schepen van openbare werken Lieven Vanbelleghem (CD&V) de besparingen toe.

Na de gunning denken aan besparen, klonk voor N-VA verdacht. “De wetgeving op overheidsopdrachten is daarmee niet geschonden. We hebben geprobeerd het oorspronkelijk geraamde bedrag van de werken te benaderen“, legde burgemeester Alain Wyffels (CD&V) uit.

Als er voor ons nu een iets mooi was, vormde dat de waterpartij“, ageerde Dominique Cool namens N-VA bloedserieus. Die stelling leidde tot hoongelach in de gemeenteraad. Luc Vandamme (Proo!) die zich steeds laagdunkend over de fontein uitsprak, toonde zich tevreden. “110.000 euro voor een bakje is van het goede teveel. We moeten waterverspilling tegengaan.”

De geraamde kost voor de dorpskernvernieuwing is verlaagd naar 9.431.354 euro.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier