Muziek vormt de rode draad bij de Pittemse familie Devoogt

Patrick Devoogt, Rosita Allaert en de tweeling Sander en Stijn met hun instrumenten. © Foto Jan
Redactie KW

Wanneer er gezocht moet worden naar een bindende factor binnen het gezin Devoogt, dan steekt muziek onmiddellijk de kop op. Zowel vader Patrick, moeder Rosita als de beide zonen Sander en Stijn zijn immers spelend lid bij de Pittemse fanfare.

Binnen het gezin Devoogt uit de Muizebeekstraat in Pittem is muziek en de fanfare nooit echt ver weg. Moeder Rosita Allaert (57) speelt altsaxofoon bij de Pittemse Koninklijke Fanfare Eendracht en Kunstijver, vader Patrick (55) is lid van het trommelkorps en de tweeling Sander (20) en Stijn (20) spelen respectievelijk klarinet en kornet. In tegenstelling tot wat je haast automatisch zou denken, kennen ze geen lange traditie van muzikanten in de familie.

“Integendeel”, reageert moeder Rosita. “Ik had wel wat muzikale achtergrond, omdat ik in mijn jeugdjaren bij het trommelkorps van Oostkamp zat. Niet dat ik van thuis uit met muziek opgegroeid was, maar via een foldertje werd in de gemeente bekendgemaakt dat ze trommelaars zochten en zo ben ik er terechtgekomen. Toen we na ons huwelijk naar Pittem kwamen wonen, is het trommelen naar de achtergrond verdrongen.”

Klarinet, sax en kornet

“Het is heel opmerkelijk dat mijn verhaal gelijk loopt met dat van mijn moeder”, neemt Sander over. “Bij mij is eigenlijk alles begonnen met een infomoment dat de Tieltse muziekacademie organiseerde voor de Pittemse basisschool in het cultuurcentrum van Tielt. Ik kreeg daarna zin om ook muziek te spelen. Mijn eerste idee was om hobo te leren, maar omdat er op dat moment geen beschikbaar was, heb ik voor klarinet gekozen. Rond datzelfde moment hoorden we dat de Pittemse fanfare op zoek was naar nieuwe leden voor het trommelkorps en zo zijn Stijn en ik lid geworden.”

“Op de eerste stoet liepen we met een bugel rond zonder er een noot op te kunnen spelen”

“Ik was eerst alleen lid van het trommelkorps, maar ik kreeg ook de microbe te pakken om een instrument te bespelen”, pikt Stijn in. “Mijn ma en ik hebben ons allebei ingeschreven in de Tieltse academie, ik voor kornet en mama voor altsaxofoon. Inmiddels spelen we allebei mee in de fanfare. We zijn ook alle drie lid van de jeugdfanfare P-Nuts.

Gouden Boomstoet

“Patrick en ik zijn eigenlijk toevallig bij de fanfare terechtgekomen”, gaat Rosita verder. “Ze zochten eens vrijwilligers om mee te lopen in de Gouden Boomstoet in Brugge, waar de fanfare ook aan deelnam. Patrick en ik liepen daartussen met een bugel zonder dat we er een noot op konden spelen. Onze zonen waren toen al een drietal jaar lid van de fanfare en kort daarna hebben we beslist om ook lid te worden, maar dan van het trommelkorps.”

“Het samenspel van al de verschillende instrumenten is voor een muziekliefhebber het summum”

“Ik ben nog steeds lid van het trommelkorps”, gaat Patrick verder. “Door mijn job als vrachtwagenchauffeur weet ik nooit wanneer ik thuis geraak en dat is niet te combineren met het volgen van muziekschool, waar je aan vaste uren gebonden bent. Om te trommelen moet je geen muziekschool volgen en dient er niet zoveel gerepeteerd te worden.”

Goede sfeer

Het spreekt voor zich dat er heel wat gerepeteerd moet worden. “Met wat goede wil is dat echter geen probleem”, legt Rosita uit. “Ik oefen op vrije momenten, tussen de huishoudelijke taken door. Sander is inmiddels afgestudeerd, maar speelt samen met Stijn wanneer hij de stukken voor de muziekschool oefent. En we weten uiteraard waarvoor we het doen. De sfeer binnen de fanfare is immers opperbest en elke activiteit of uitstap is plezant. Dan zie je het al eens meer zitten om een tandje bij te steken, zoals voor het concert tijdens Sint-Godelievekermis of voor het Lenteconcert. De gespeelde stukken zijn dan een stuk zwaarder dan de melodieën die tijdens een stoet gebracht worden, dus is een grote concentratie en inzet echt wel vereist. Het zijn voor ons telkens weer hoogtepunten. Het samenspel van al de verschillende instrumenten is voor een muziekliefhebber het summum. En met het hele gezin aan de activiteiten kunnen meedoen, maakt het nog veel aangenamer.”

(JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier