Mountainbikers van 26/9INCH uit Tielt zijn koortsachtig op zoek naar biketerrein

Dieter Desmet (penningmeester), Piet Dejonckheere (bestuurslid), Ives Desmet (voorzitter) en Wouter Peeters (secretaris) van mountainbikeclub 26/9INCH zijn op zoek naar een offroad fietsterrein, waar jong en oud de kneepjes van het vak kunnen leren. © Foto RDV
Redactie KW

De Tieltse mountainbikeclub 26/9INCH is dringend op zoek naar een braakliggend terrein voor de uitbouw van een offroad fietsparcours. De club die zowel jonge als iets minder jonge leden telt, vindt het confronterend dat vrijwel elke sport de nodige voorzieningen krijgt van het stadsbestuur, terwijl een van de populairste Vlaamse sporten elk jaar met lege handen achterblijft. “We vragen nochtans niet te veel, maar mountainbikers en cyclocrossers zijn in Tielt duidelijk geen prioriteit.”

Ter hoogte van café Carlito verzamelen Ives Desmet (voorzitter), Wouter Peeters (secretaris), Dieter Desmet (penningmeester) en Piet Dejonckheere (bestuurslid) van mountainbikeclub 26/9INCH voor de gelegenheid iets vroeger dan normaal voor hun wekelijkse rit. Met mooi fietsmateriaal én in clubuitrusting. Alleen de juiste ondergrond ontbreekt, want de clubleden verkiezen offroad en dat is de Tieltse Kortrijkstraat niet.

“We rijden straks richting Ruiselede en kennen na meer dan twaalf jaar wel alle onverharde paden, maar het is behelpen met het beperkte aanbod in de streek”, klinkt het. “Het is fietsen van stukje toegelaten natuur naar stukje toegelaten natuur, met vooral veel gewone vlakke weg tussenin. Dat kan toch de bedoeling niet zijn. Mountainbikers in ons clubverband – goed voor 45 leden – zijn trouwens echte natuurmensen. Een stokpaardje van onze club is om de fiets en natuur respectvol met elkaar te verbinden en het is zeker mogelijk om dat structureel beter te doen.”

Een en-enverhaal

Mountainbikeclub 26/9INCH formuleerde sinds de oprichting in 2005 al een aantal voorstellen en wil nu echt werk maken van een vast offroad bikepark. “In onze streek is dat zowel voor cyclocrossers als mountainbikers een enorm gemis. Onze leden moeten soms uren rijden om hun techniek op een bikepark bij te schaven. Zowel de federale als de lokale overheid investeren niks in de uitbouw van een terrein, terwijl die aan de andere kant van het land en in het buitenland als toeristische trekpleisters uitgebouwd worden. Een passend voorbeeld van hoe we alles willen uitbouwen is het Sven Nys Cycling Center in Tremelo. Daar zijn ze ons een ruime stap voor en gaan toerisme en natuur perfect hand in hand met cyclo- en mountainbikeplezier, op een afgesloten en vrij te betreden parcours. Het moet dus geen of-ofverhaal zijn, wel en-en.”

“Het is aan de geïnteresseerde partners om te bewijzen dat alles hand in hand gaat”

“Dat kan door een vast terrein zo in te richten dat iedereen er voordeel bij heeft. Tussen de rijpaden is er immers veel ruimte voor beplanting. Een fiets heeft sowieso héél beperkte schadelijke impact op natuur. Totaal geen impact, als bij de ontwikkeling al rekening is gehouden met de omgeving. Er zijn ook mogelijkheden wat speelterrein en -toestellen betreft. Natuurpunt, eventueel in de vorm van De Torenvalk Tielt, zou dus ook een bijkomende partner kunnen worden om gestuurd de tussenzones hun natuurlijke gang te kunnen laten gaan. Het is aan de geïnteresseerde partners om te bewijzen dat alles hand in hand gaat.”

Voortrekker worden

De vier bestuursleden zijn ervan overtuigd: “We vragen niet alleen, we kunnen ook iets bieden. Veel ervaring en interne expertise om te beginnen. Het is een kans om als stad ook voortrekker te worden in onze ruime omgeving, laat dat duidelijk zijn. Het enige dat we eigenlijk vragen is een braakliggend terrein van ongeveer twee tot drie voetbalvelden groot. De inrichting en het onderhoud organiseren en coördineren we graag zelf en daarvoor een symbiose creëren met lokaal bestuur of andere vrijwilligers zou een privilege zijn. Onze mountainbikeclub wil de handen in elkaar slaan met alle geïnteresseerden.”

“We dromen van een bikepark op en rond de toeristisch aantrekkelijke en hellende flanken van de Poelberg”

De Poelberg of Tielt Zuid?

Ives Desmet, Wouter Peeters, Dieter Desmet en Piet Dejonckheere hebben ondertussen ook concreet nagedacht over een locatie. “We dromen van een bikepark op en rond de toeristisch aantrekkelijke en hellende flanken van de Poelberg. Of in het nieuw te ontwikkelen speelbos Tielt Zuid. Daar wordt straks een nieuw park van 5 hectare voorzien. Je kan ons niet wijsmaken dat wij daar als club geen rol kunnen in spelen. We hebben ook niet de minste twijfel over de slaagkansen van een bikepark in onze streek. Spelen en sporten in een natuurlijke omgeving. Het zou kinderen de kans bieden om op een verkeersvrij parcours hun stuurkunsten of ‘skills’ bij te schaven en zich volop uit te leven zonder zich in het veel te drukke, onveilige en vervuilende verkeer te moeten begeven. Zoals we al zeiden: een en-enverhaal.”

Interesse en contact: 26/9INCH op Facebook.

(RDV)

Simon Bekaert: “Genoeg terreinen beschikbaar bij Tieltse Bouwmaatschappij”

Schepen van Sport Simon Bekaert (SP.A) valt uit de lucht als we de vraag van mountainbikeclub 26/9INCH aan hem voorleggen. “Ik kreeg nog geen enkele vraag daaromtrent binnen, maar Tielt Zuid is zeker geen optie.”

“Een braakliggend terrein van ongeveer twee tot drie voetbalvelden groot is natuurlijk niet weinig”, weet Simon Bekaert. “In het project Tielt Zuid is inderdaad een stadspark van 5 ha voorzien, maar daar komen vijvers, wandelwegen en gewone fietspaden. Het is dus geen optie om daar een fietsterrein uit te bouwen. Net voorbij Tielt Zuid werden wel enkele gronden omgezet naar bosgebied, maar die zijn nog eigendom van particulieren. Als voorzitter van de Tieltse Bouwmaatschappij stel ik voor dat ze eens met ons contact opnemen, want wij hebben ongeveer 20 ha in portefeuille en misschien zit daar wel iets tussen. Als ze hun vragen aan ons formuleren, zullen we zeker proberen te helpen.” (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier