Moorslede en Roeselare gaan in beroep tegen komst kippenkwekerij

De inwoners van Moorslede zijn sterk ontgoocheld in de beslissing van de minister. Op de foto zien we Guido Vanderstichele, Stefaan Lammers, Herman Hermes, schepen van Milieu Ward Gillis en Rik Masil. (Foto JS) © (Foto JS)
Redactie KW

Het gemeentebestuur van Moorslede en het stadsbestuur van Roeselare tekenen beroep aan bij de Raad van State tegen de milieuvergunning van de kippenkwekerij Sininvest.

In de Aardeweg, op de grens van Moorslede met Roeselare, probeert het bedrijf Sininvest al verschillende jaren om de kippenkwekerij uit te breiden van 112.000 tot 160.000 vleeskippen. De provincie weigerde in 2012 al na negatief advies van de gemeente Moorslede de milieuvergunning die hiervoor nodig was. Ondanks de vele bezwaarschriften en negatieve adviezen verleende minister Joke Schauvlieghe in 2013 toch een milieuvergunning aan het pluimveebedrijf. Sindsdien vernietigde de Raad van State al tot twee keer toe de milieuvergunning op basis van de verwachte geuroverlast. Enkele weken geleden leverde Schauvlieghe echter opnieuw een vergunning af.

Het gemeentebestuur van Moorslede besliste ondertussen in samenspraak met de bewoners uit de onmiddellijke omgeving van de kippenkwekerij om opnieuw naar de Raad van State te trekken. “We begrijpen niet dat de minister opnieuw een vergunning afleverde en trekken daarom voor de derde keer naar de Raad van State”, aldus Moorsleeds schepen Ward Gillis (Pro) die al enkele jaren de situatie voor de bewoners op de voet volgt. In vergelijking met de vorige twee keer stapt ook het stadsbestuur van Roeselare mee in de procedure. “We werden door verschillende mensen uit Beitem aangesproken over dit dossier. Wanneer het bedrijf zou uitbreiden zou dit een grote impact hebben op Beitem. We zitten op dezelfde lijn met de gemeente Moorslede en hebben dan ook samen een raadsman aangesteld om het dossier te behandelen”, aldus schepen Nathalie Muylle (CD&V).

De omwonenden van de kippenkwekerij zijn tevreden met de steun uit zowel Moorslede als Roeselare. “Nu ook Roeselare beroep aantekent wordt de druk toch extra opgevoerd. Wij zitten binnenkort samen met de bewoners om te kijken of het financieel haalbaar is voor ons om terug beroep aan te tekenen”, aldus buurtbewoner Rik Masil.

(BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier