Mooiste siervogels volgend weekend te zien in ‘t Riet

Op foto ondervoorzitter Yves Ameel, voorzitter Freddy Onraedt en secretaris Luc Hondeghem. © EG
Redactie KW

De Verenigde Vogelvrienden organiseren op zaterdag 17 en zondag 18 november het provinciaal kampioenschap voor siervogels in ‘t Riet. Het is de zevende keer in de geschiedenis van de club dat de mooiste vogels van West-Vlaanderen in Ieper te bewonderen zijn.

De Verenigde Vogelvrienden bestaan 66 jaar en tellen ongeveer 150 leden. Elke jaar zorgen ze voor enkele activiteiten. “Het jaarlijkse hoogtepunt is onze vogeltentoonstelling”, vertelt secretaris Luc Hondeghem. “Voor de zevende keer mogen we het provinciaal kampioenschap organiseren. Je moet over behoorlijk wat ruimte beschikken om zoveel vogels een goede plaats te geven. Het is ook zo dat alle provinciale kampioenschappen tijdens hetzelfde weekend plaatsvinden. Het moet dus wat meezitten om een dergelijk kampioenschap te kunnen organiseren. Daarom zijn we met de Verenigde Vogelvrienden het engagement aangegaan om het PK voor een periode van vijf jaar in goede banen te leiden. Dit jaar zijn we aan de vierde editie toe.”

Provinciale titels

“In Zillebeke worden we met open armen ontvangen”, pikt voorzitter Freddy Onraedt in. “De vogels worden ingedeeld in verschillende klassen en reeksen en de mooiste vogel in elke reeks krijgt de titel van provinciaal kampioen. Het is een titel voor de eer, want grote geldprijzen zijn er niet mee te winnen. Elke deelnemer krijgt wel een naturaprijs. Sinds vorig jaar hebben we een zestal nieuwe jongeren in onze club. Dat is zeker een positieve vaststelling.”

“Woensdag 14 november vindt de inkorving van de vogels plaats en donderdag 15 november gaan de keurmeesters aan de slag”, zegt ondervoorzitter Yves Ameel. “De vogel met de meeste punten wordt West-Vlaams kampioen en de kweker met het hoogste aantal kampioenen wint de tentoonstelling. Op vrijdag 16 november wordt de tentoonstelling geopend voor deelnemers en genodigden. Zaterdag 17 november is er van 8 tot 13 uur een vogelbeurs. De vogels kunnen tot 18 uur bewonderd worden. Zondag 18 november is er op dezelfde uren een vogelverkoop, bezoekers zijn dan nog welkom tot 16 uur. ‘s Avonds vindt de prijsuitreiking plaats.”

Dat vogelliefhebbers ook natuurbeschermers zijn, wordt bewezen in enkele stands. De nestkastwerking in het domein De Palingbeek en het Molenbos wordt uitgelegd en er staat ook een ornithologische stand. Door de werken in Zillebeke in OC In ‘t Riet gemakkelijk te bereiken langs de Meenseweg en dan via de Maaldestedestraat. (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier