Molenhoek zet een punt achter de Deerlijkse kermismaand

Kermis Molenhoek Achteraan: Nick Mannekens, Claude Croes, Walter Coucke, Johan Dheedene, Frans Declercq, Romain Vandenberghe, Guido Putman, Christian Vandeputte en John Lannoo. Vooraan: Stefaan Delbeke, Rudy Verhulst, Luc Decuyper, Peter Waelkens, Yvan Dendooven en Kurt Verscheuren. © MVD
Redactie KW

Na de geslaagde festiviteiten in het centrum, de Statiewijk en de Belgiek is het de beurt aan de Molenhoek om de feestvlaggen te hijsen. De stoet ‘Molenhoek anno 1914-1918’ op zaterdag en de paardenkoersen op zondag zijn de uitschieters van de jaarlijkse wijkkermis.

“We hebben alles piekfijn voorbereid en gaan er het volgende weekend weer keihard tegenaan,” verduidelijkt Rudy Verhulst, al ettelijke jaren voorzitter van het feestcomité van de Molenhoek. “Het blijven feesten door en voor de eigen bevolking. We starten op vrijdag 19 oktober om 18 uur met een kaarting ten voordele van de lokale kleuterschool.”

“Zaterdagnamiddag krijgen we het hoogtepunt met de stoet ‘Molenhoek anno 1914-1918’. Exact 100 jaar na de bevrijding van Deerlijk trekt de stoet uit in het teken van de Groote Oorlog, de bevrijding en het dagelijkse leven van toen. Dit evenement geldt ook als inhuldigingsstoet van de verleden jaar tot wijkburgemeester verkozen Bernard Vercruysse.

500 figuranten

“We verwachten een 50-tal groepen, samen goed voor bijna 500 figuranten. De opbouw zelf zal zowat 1 km zijn en het hele traject meet 5,4 km. Het parcours is volledig verkeersvrij en verloopt volledig onder politiebegeleiding. De hele Eerste Wereldoorlog wordt geëvoceerd: de Ulanen die de gemeente verkennen, de opmars van de bezetter, de bevolking die op de vlucht slaat, het leven in de loopgraven, de bevrijding… Er zijn heel wat paarden, praalwagens en oude al of niet militaire voertuigen present en verschillende muziekmaatschappijen zorgen voor de passende muzikale noot. We rekenen op mooi weer zodat het een topper wordt.”

Na de stoet zijn er nog optredens van Jérémie Vrielynck, Lisa Del Bo, John terra en Faute Bendt. Ook op zondag 21 oktober is er van alles te beleven. Na de eucharistiering in Buurthuis De Wieke is er een wandelconcert van de Koninklijke fanfare Sint-Cecilia en een optreden van de vendelgroep De Koorepeeties. De 53ste paarden- en ponykoersen starten om 14 uur op de gelegenheidshippodroom in de Breestraat. Er is ook een wedstrijd voor amazones en een koppelkoers met verzekerde deelname van burgemeester Claude Croes.

Op maandag 22 oktober besluiten de senioren de kermis met een koffietafel en een tombola. De animatie wordt verzorgd door de het theatergezelschap ‘t Nat. (DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier