Moet Mith Fest in Kruiseke weer op zoek naar andere locatie?

Bezieler Donald Buyze en zijn echtgenote Marleen Lapere. Ze mochten tijdens Mith Fest weer rekenen op veel medewerkers en sponsors. ( © MV
Redactie KW

Zaterdag was er in Kruiseke de twaalfde editie van het gratis festival Mith Fest. Het was alvast een meevaller. Tijdens het jaarlijks festival herdenken familie en vrienden Tijs Buyze. Halfweg december 2006 werd hij het slachtoffer van een zwaar verkeersongeval langs de Wervikstraat in Menen. Zijn auto belandde onder een geparkeerde vrachtwagen. Tijs (toen 25) overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.

Mith Fest vond dit keer niet langer plaats aan de overkant van café Het Visputje, maar verhuisde wat verderop naar de Fobbestraat. Landbouwers Filip Van Malleghem en Annick Ramboer stelden die mooie locatie ter beschikking.

“Jammer genoeg waarschijnlijk maar voor een keer, dus het wordt opnieuw zoeken”, aldus Donald Buyze, de vader van Tijs. “De landbouwer voorziet hier volgend jaar maïs. Nu staat er ook maïs op ons vorig festivalterrein, waar ons festival tien keer plaatsvond en waarvoor we de landbouwer dankbaar zijn. De allereerste editie vond plaats bij ons thuis.”

Japan in kruiseke

De gelegenheidsgroep Les Ecouteurs, met cafébaas-zanger Antony Verschaeve van ‘t Lusterke in de Molenstraat, mocht de spits afbijten. Ze hadden hun aanhang mee en daardoor er was er voor de allereerste groep duidelijk meer volk dan tijdens de andere edities. ‘t Lusterke is het supporterslokaal van de Japanse veldrijder Yu Takenouchi. Opmerkelijk was alvast dat de groep een pet droeg met daarop een afbeelding van de Japanse vlag. “Omdat het vandaag Yu zijn verjaardag is, hij wordt 30 jaar”, aldus Antony, die tijdens het optreden de polonaise inzette.

Opmerkelijk was ook het optreden van stand-upcomedian David Galle. Hij voetbalde vroeger samen met Tijs bij de jeugd van Eendracht Wervik. “En ik was toen hun trainer”, aldus Donald. “Dat was bij de duiveltjes of preminiemen. Vorig jaar tijdens Rock op het Plein ontmoette ik David in jeugdhuis De Bierpompe en daar werden de eerste contacten gelegd om tijdens Mith Fest op te treden.”

Pluim voor de stad

Er stond met Justin Bruggeman (19) ook weer plaatselijk talent op het podium. Vier jaar geleden mocht hij op Mith Fest de spits afbijten. Hij speelde solo met zijn gitaar. Het was zijn allereerste optreden ooit. Justin speelt nu als drummer in een nieuwe band, namelijk The Black Gasolines.

Donald Buyze geeft ook een pluim aan de stad. “Alles werd stipt en heel secuur geleverd“, aldus Donald. “De voorbereiding was al een feestje.” (lacht) De papieren zuipkaarten werden dit keer vervangen door jetons. De opbrengst gaat traditioneel naar de vzw Polyfinario, die reizen en vakantiekampen tegen heel sociale prijzen organiseert voor kinderen. (Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier