Moeilijke tijden voor Steven Lietaer uit Wielsbeke: “Veel breuken na auto-ongeval in Lapland”

Steven Lietaer raakte in Lapland betrokken bij een auto-ongeval. © gf
Philippe Verhaest

Steven Lietaer, die zo’n 15 jaar geleden zijn vertrouwde Wielsbeke ruilde voor een bestaan in het hoge noorden, raakte onlangs betrokken in een zwaar verkeersongeval. “Er wacht hem een lange revalidatie, maar we verliezen de moed niet”, zegt zijn Nederlandse partner Esther Quatfass. In Lapland runt Steven een professionele hondenkennel.

Steven Lietaer is afkomstig van Wielsbeke, maar ruilde zijn thuisgemeente in 2004 in voor Estland. Hij had eerder voor een sledehondenbedrijf in Lapland gewerkt en wilde er ook zelf zijn bestaan uitbouwen. “Hij vertrok met twee honden -lopend- uit België richting Finland”, legt zijn vriendin Esther Quatfass uit. “Maar in de Baltische staten raakten zijn honden vermoeid. Die trokken een kar op wielen, terwijl Steven er achter aan liep.”

We hebben een lange revalidatie voor de boeg, maar Steven houdt er de moed in

Tot 2014 woonde hij in Estland, samen met Esther die in 2008 eveneens naar het noorden verhuisde. In 2014 ruilden ze Estland in voor Zweedse Lapland. In Estland organiseerden ze een zevental jaar meerdaagse tochten met sledehonden en die activiteiten zetten ze in Zweden nog eens vier jaar voort. “We trokken naar Zweden omdat de winters er langer duren en de cultuur er westers geënt is. We voelen ons er echt thuis.”

Steven concentreert er zich op zijn kennel Back to Work, die hij vanuit de plek Kattisberg runt. “We fokken goede werkhonden en trainen die voor lange afstandsraces”, klinkt het. “Ons doel is om zo onafhankelijk mogelijk van de maatschappij -en pal in de natuur- te leven. Onze honden zijn de perfecte manier om die levensstijl na te streven.”

Lange revalidatie

De band met België en het West-Vlaamse thuisfront is na al die jaren niet zo sterk meer. “Dat is wat verwaterd. Steven heeft niet echt de intentie om nog terug te keren en eerlijk gezegd missen we het drukke leven niet echt.”

Hoewel Steven en Esther in Lapland hun droombestaan beleven, werd hun wereld op donderdag 7 februari stevig door elkaar geschud. Steven raakte betrokken in een auto-ongeval en raakte zwaargewond. “Hoe het ongeval is kunnen gebeuren, is nog altijd niet duidelijk. Maar de gevolgen zijn wel zwaar. Steven heeft zijn twee bovenbenen gebroken, net als zijn knieën, een van zijn ellebogen, armen en voeten. Zijn kaak is dan weer op twee plaatsen gebroken. Het is echt afwachten hoe zijn situatie zal evolueren. Steven is langzaam aan aan de betere hand, maar de weg is nog lang. Woensdag mocht hij de dienst intensieve zorgen verlaten en gelukkig houdt Steven er de moed in. We hebben sowieso een lange revalidatie voor de boeg.”

Crowdfundingactie

Ondanks het zware ongeval wordt de kennel voortgezet. “Ik doe het werk momenteel alleen. Niet evident, maar het lukt. Een collega van ons heeft ondertussen een crowdfundingactie opgestart om ons een financieel duwtje in de rug te geven. Daar zijn we heel dankbaar voor.” Die haalde ondertussen bijna 2.700 euro op. “Mooi dat mensen zo begaan zijn met ons lot. Dat doet ons goed.”

Voor Esther zijn het bijzonder drukke tijden, want op 20 februari verschijnt haar tweede boek bij Uitgeverij Lannoo: Elandsoog. “Na 10 Minuten naar het noorden mijn tweede werk”, zegt ze trots. “Maar de focus ligt nu uiteraard op het herstel van Steven. We houden er de moed in.”

Wie Steven en Esther wil steunen, kan dat via https://www.gofundme.com/help-to-save-steven-lietaer039s-kennel. Info over Esthers boeken vind je op www.estherquatfass.nl.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier