Moeder houdt belofte in ere die ze maakte aan dochter die aan leukemie overleed

12/10/17 om 13:27 - Bijgewerkt om 14:50

Nadat de 23-jarige Atalia Ryffranck in juni de strijd tegen Leukemie verloor, start haar mama in haar nagedachtenis de health-case 'Leuke-Mie-Atalia'.

Moeder houdt belofte in ere die ze maakte aan dochter die aan leukemie overleed

Op 15 september vorig jaar kreeg de Brugse Atalia Ryffranck na een doktersbezoek voor een keelontsteking te horen dat die het gevolg was van leukemie. Een keiharde diagnose voor het meisje en haar familie. In de zoektocht naar een donor haakte de eerste 'match' (een twintigjarige vrouw) in extremis af. Via een Duitse man kreeg ze toch een transfusie, maar die bleek niet aan te slaan waardoor ze in juni, toen haar weerstand op een zeer laag pitje stond, stierf door de gevolgen van een longontsteking.

"Toen ze hoorde dat ze in een kunstmatige coma moest gebracht worden zei ze meteen: 'ik kom sterker terug en daarna vliegen we er weer in'", vertelt mama Marinka. "Het typeert haar ingesteldheid, ook al had ik diep vanbinnen het idee dat ze zelf ook besefte dat de behandeling niet aansloeg. Ze vertelde me geregeld dat ze zich na de behandeling niet top voelde en wie Atalia gekend heeft weet dat ze niet vlug klaagde."

Delen

Ik wilde kost wat kost iets doen waar zieke mensen beter van kunnen worden.

Dat bewees ze tijdens de chemo en het lange behandelingsproces. "Toen ik merkte hoe hard ze afzag door de chemo zei ik haar meerdere keren: 'zus, kon ik maar iets doen voor jou'. We spraken toen af om op het eind van het jaar iets te organiseren voor de warmste week. De helft van de opbrengst was voor een goed doel en de helft om haar leven weer op te bouwen. Het heeft spijtig genoeg niet mogen zijn."

Na het overlijden van haar dochter wil Marinka zich toch aan die belofte houden. In België staan we door geldgebrek nog niet erg ver op vlak van bloedonderzoek. Hoe beter bloed kan onderzocht worden, hoe vlugger kan gezien worden of een donor in aanmerking komt. Het heeft mijn dochter niet kunnen redden maar misschien kan dat voor andere mensen in de toekomst wel."

Ze besliste een verzorgingspakketje te koop aan te bieden. "Atalia had altijd mooi gelakte nageltjes en die moesten afgeknipt worden voor de chemo. Ook had ze door de chemo gesprongen lippen en ging ze dan lippenbalsem gaan halen. Daarom dacht ik eraan om die twee producten te verkopen samen met een bladwijzer waar ze op staat. Die laatste als dank aan mijn werkgever, Faigin, die me altijd gesteund heeft."

Alle opbrengst gaat naar het Wetenschappelijk Fonds voor Hematologie van het Sint-Jan in Brugge.

(DD)

Een pakketje kost 10 euro. Storten kan op BE67746018967487 afhalen kan bij Faigin, Vlamingveld 36, Jabbeke.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!