Moeder die drie kinderen doodde, ‘hoort niet thuis in de cel’

De feiten speelden zich af in de Ter Hauwestraat in Varsenare. © (Foto Belga)
Redactie KW

Bieke W., de 30-jarige verpleegster uit Varsenare die eind augustus haar drie kinderen doodde en nadien uit het leven probeerde stappen, blijft nog een maand in de cel. Dat heeft de Brugse raadkamer zopas beslist. Uit het verslag van de psychiaters blijkt voorlopig dat de jonge vrouw op het moment van de feiten ontoerekeningsvatbaar was.

De feiten dateren van dinsdag 28 augustus. Bieke W. doodde haar drie kinderen in haar woning in Varsenare, terwijl haar echtgenoot lag te slapen. Nadien stapte ze in de auto en reed ze met haar wagen opzettelijk tegen een brugpijler op de E40 in Oostkamp. De vrouw overleefde echter en zit sindsdien opgesloten in de gevangenis in Brugge. Daar kreeg ze ondertussen al meermaals het bezoek van de psychiaters die door het gerecht zijn aangesteld. “Hun voorverslag wijst op een zware geestesziekte op het moment van de feiten. Een intensieve behandeling in een gesloten van afdeling van een psychiatrisch ziekenhuis lijkt mij wenselijk”, zegt haar advocaat Philippe Van Den Berghe. De raadsman vroeg de raadkamer vanmorgen om zijn cliënte voorlopig vrij te laten, op voorwaarde dat ze zich meteen liet opnemen in een instelling. De raadkamer ging daar echter niet op in en verlengde de aanhouding van Bieke W. met een maand. “Ze hoort niet thuis in de gevangenis maar in een psychiatrische instelling. In de gevangenis krijgt ze ook wel enige vorm van behandeling maar dat volstaat niet”, zegt raadsman Van Den Berghe.

Geen proces?

Volgende maand verschijnt Bieke W. dus opnieuw voor de raadkamer. Mogelijk is het verslag van de psychiaters dan volledig klaar. Als zij adviseren om de vrouw ontoerekeningsvatbaar te verklaren en de raadkamer volgt hen daarin, dan komt het niet tot een proces. De mogelijkheid bestaat dan dat Bieke W. vrijgesproken wordt, als de psychiaters stellen dat ze momenteel psychisch gezond is en het dus om tijdelijke ontoerekeningsvatbaarheid gaat. Een andere mogelijkheid is dat ze geïnterneerd wordt. Dan blijft ze opgesloten in een psychiatrische instelling, tot de dokters haar opnieuw psychisch gezond verklaren.

Ondertussen blijft de echtgenoot van Bieke W. zijn vrouw steunen. “Hij gaat haar nog geregeld bezoeken in de gevangenis. Zijn familie en de familie van Bieke werken samen in dit dossier”, aldus advocaat Van Den Berghe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier