Mintus-voorzitter Pablo Annys één dag aan de slag in woonzorgcentrum De Zeventorentjes

© PM
Redactie KW

‘Expeditie Zorg’, zo heet het initiatief dat deze week overal te lande mandatarissen uitnodigt om mee te draaien in een zorgjob en voeling te krijgen met de noden van werknemers en gebruikers. Gloednieuw Mintus-voorzitter Pablo Annys gaat de uitdaging aan en gaat voor één dag aan de slag in woonzorgcentrum De Zeventorentjes in Assebroek, waar een honderdtwintigtal bewoners verblijven.

“Voor mij een uitgelezen kans om kennis te maken met de gebruikers en het personeel van het huis”, verduidelijkt de voorzitter, “En om een handje toe te steken, niet alleen bij de animatie maar ook bij het onderhoud van de kamers en het bedienen van de bewoners bij het middagmaal.” Bij de animatie grijpt Pablo Annys de gelegenheid aan om zichzelf voor te stellen aan de deelnemende bewoners. ” ‘t Is nog een jonge mens, hé!”, stelt een opmerkzame bewoner vast. Wat de voorzitter extra motiveert om op aangeven van het begeleidend personeel een motoriekoefening aan de deelnemers voor te tonen.

Hoe en in welke volgorde je een kamer hoort te reinigen leert hij van Ria Vanreybrouck die sinds een tweetal jaren actief is in het woonzorgcentrum. “Als ‘vlinder’ word ik op verschillende gangen ingezet, naargelang de nood zich voordoet. Je komt op die manier in contact met heel wat mensen en dat ligt mij wel!” Inmiddels is het middag en wordt in één van de woonkamers het eten klaargezet. De voorzitter krijgt het verplichte mutje opgezet en kan aan de slag. Voor één middag is hij collega van Sylvie Depondt die hem uitlegt hoe één en ander in zijn werk gaat. “Ik doe dit werk graag”, weet Sylvie te melden, “ook al is het een job met behoorlijk wat werkdruk. Uiteraard zouden wij graag meer collega’s verwelkomen!”

Inmiddels heeft Pablo Annys kennis gemaakt met Francine, die sinds enkele maanden in het woonzorgcentrum verblijft. Met haar vijfenzeventig levensjaren behoort zij tot de minder oude bewoners van De Zeventorentjes, maar haar fysieke toestand maakte de stap naar het woonzorgcentrum noodzakelijk. “Ik kon mezelf thuis niet meer behelpen, en had het geluk dat ik hier eind december terecht kon. Het was een schoon kerstcadeau, ‘t is hier geestig! En is er toch een keer iets waar wij vragen over hebben, dan kunnen wij ons hart luchten in het bewonersparlement“, luidt het bij Francine. Pablo Annys benadrukt nog het belang van een openbaar woonzorgcentrum zoals De Zeventorentjes. “Wij beogen een dagprijs die rond de vijfenvijftig euro schommelt, terwijl die in privécentra makkelijk kan oplopen tot tachtig euro of meer. Al trachten wij met onze democratische prijspolitiek ook de dagprijs in privéhuizen onrechtstreeks ten goede te beïnvloeden.”

(PM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier