Minister De Block ziet (voorlopig) geen toekomst in mughelikopter

Dokter Nicolas Muller, verantwoordelijke van de mughelikopter in Brugge. © SR
Redactie KW

De minister van Volksgezondheid maakte dat deze namiddag bekend tijdens de commissie. “Ik heb momenteel geen voornemen om wijzigingen door te voeren aan de financiering”, zei Maggie De Block. Momenteel krijgt de mugheli van het AZ Sint-Jan in Brugge een jaarlijkse bijdrage van 62.500 euro van de federale overheid.

De mughelikopters, ook die van Bra-sur-Lienne CHU uit Luik, komen jaarlijks bijna 700 keer tussen bij levensbedreigende situaties. Om de permanente beschikbaarheid te garanderen wordt er jaarlijks een beroep gedaan op kleine en grote sponsors.

Zo ook de federale overheid. Maar dat bedrag is volgens kamerleden Nathalie Muylle (CD&V) en Annick Lambrecht (SP.A) bescheiden. Annick Lambrecht stelde de parlementaire op 4 april dit jaar en ijverde daarin voor duidelijke initiatieven om de West-Vlaamse mugheli in de lucht te houden.

650.000 euro

“De bijdrage wordt best substantieel verhoogd maar dat zit er helaas niet aan te komen”, klinkt het. “Minister De Block geeft zelfs aan dat ze niet echt gelooft in transport over de lucht.”

De bijdrage van de federale overheid betreft 62.500 euro. “De jaarlijkse kost van de mughelikopter bedraagt al snel 650.000 euro. Die kost wordt vooral gedragen door de provincie West-Vlaanderen, heel wat steden en gemeenten en verschillende andere sponsors”, gaat Muylle verder. “Deze situatie is niet houdbaar. Daarom leeft al langer de vraag om de bijdrage van de federale overheid te verhogen.”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block ziet echter niet meteen een toekomst in de mugheli. Dat bevestigde ze deze namiddag alvast in de commissie.

Eerst hervorming op het terrein

“Het inzetten van helikopters in ons land dient te worden herbekeken”, stak De Block van wal. “Momenteel worden de helikopters hoofdzakelijk ingezet als primair interventiemiddel binnen de DGH (Dringende Geneeskundige Hulpverlening, red.). De analyse geeft aan dat er voor ons grondgebied net een grote meerwaarde kan zijn voor de inzet van helikopters voor interhospitaal transport, over langere afstanden, van patiënten met een tijdskritische aandoening.”

“In eerste instantie wens ik mij te focussen op de hervorming van de grondmiddelen van de DGH. Eens de hervorming voldoende uitgebouwd is op het terrein, zal ik bekijken op welke manier helikopters het meest efficiënt zijn”, aldus nog De Block.

De Block wil de bijkomende middelen van 45 miljoen euro vooral inzetten voor bijkomend mug- en Pit-vervoer op de grond. “Dit zal hard aankomen op het terrein”, vertelt Muylle. “Wij geloven absoluut in het inzetten van een mugheli voor het dringend medisch vervoer. Daarom blijven wij ons inzetten voor de financiering vanuit de provincie en de gemeenten en hopen we dat de bevoegde minister haar visie zal wijzigen om bijkomende middelen te voorzien in de toekomst”, besluit Muylle. (NDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier