Minister belooft steun voor visserijsector

Minister van Visserij Koen Van den Heuvel (vierde van links) heeft dinsdag een overleg gehad met de Rederscentrale, de producentenorganisatie voor de visserij i.v.m. de komende Brexit. © PM
Redactie KW

Vlaams minister van Visserij Koen Van den Heuvel wil de visserijsector meer ondersteunen bij het verduurzamen, het vernieuwen van de vloot en bij het omgaan met de gevolgen van de Brexit.

Minister Van den Heuvel, nog maar een maand aan de slag sinds zijn voorgangster Joke Schauvliege moest aftreden, vertelde dat tijdens een bezoek aan de visserijsector dinsdag. Hij ging onder meer langs bij de Rederscentrale, het visverwerkend bedrijf Revi Food in Oostende, bij de Vlaamse Visserij Coöperatie (VVC) in Zeebrugge en op het schip van reder Benoit Beernaert,voorzitter van de VVC, in Zeebrugge.

Steun bij Brexit

“Wat de Brexit betreft, binnenkort zie ik Europees commissaris voor Visserij Vella“, kondigde de minister aan. “Ik zal bij hem bepleiten dat als er een Brexit komt, onze vissers de toegang tot de Britse viswateren kunnen behouden en dat de quotaregeling behouden blijft. We hopen nog altijd dat die no deal er niet komt, maar als het nodig is, zal onze administratie de vissers ook helpen om de nodige vergunningen te krijgen om in Britse wateren te vissen. Ik zal er ook voor pleiten dat onze vissers dan ondersteund worden via het Europese ‘stilleg’-fonds en ik bekijk of er dan ook Vlaamse middelen kunnen worden ingezet. 50 procent van wat onze vissers opvissen, komt immers uit Britse wateren.”

Duurzaam

“Met de Rederscentrale heb ik voorgesteld om de steun voor het project ‘Visserij verduurzaamt’ op te trekken van 40 naar 50 procent”, vervolgt minister Van den Heuvel. “Bij dat project krijgt elke partij vis een duurzaamheidsscore op ecologisch, economisch en sociaal vlak. Ook willen we mee investeren in de vernieuwing van onze vissersvloot. Het gemiddelde schip is nu 29 jaar oud. Via het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij willen we de vernieuwbouw en het energiezuiniger maken van de schepen financieel ondersteunen.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier