Minigolf spelen in de schaduw van Kasteel Wijnendale in Torhout

Met golfsticks in de kasteeldreef: schepen Lieselotte Denolf en medewerker Toerisme Torhout Olivier Allaert: met zicht op het kasteel zal er op zondag aan minigolf gedaan kunnen worden. © Foto JS
Johan Sabbe

Sommigen fronsen de wenkbrauwen, anderen vinden het een fantastisch idee om het toerisme in en om het Kasteel Wijnendale extra ‘slagkracht’ te geven: mobiele minigolfbanen elke zondag van juli en augustus in de oprijlaan.

Het stadsbestuur zal in de twee genoemde zomermaanden – het hoogseizoen voor een kasteelbezoek – bij een evenementenbureau tien minigolfbanen van 3 bij 1 meter huren. En voor wie denkt dat we hier een aprilgrap proberen aan te smeren: daar is geen sprake van.

“Wel zullen we op zondag 1 april grote vissen in keramiek omheen de slotgracht van het kasteel opstellen”, zegt Olivier Allaert, de dynamische medewerker van Toerisme Torhout. “Met een knipoog naar 1 april en als opener van het toeristische seizoen. De vissen zullen effectief te zien zijn. Die dag kan iedereen het kasteel van 13.30 tot 17.30 uur bezoeken, Torhoutenaren zelfs gratis.”

Leuke gezinsactiviteit

“Waarom we in juli en augustus minigolf mogelijk maken op de oprijlaan van het kasteel?” aldus schepen van Toerisme Lieselotte Denolf. “Omdat dit ons een aantrekkelijk idee lijkt vanuit toeristisch oogpunt. Op veel plaatsen waar je met vakantie gaat, bevindt er zich in de buurt wel een minigolf. Dat spel spelen, is een leuke gezinsactiviteit, waar jong en oud van kunnen genieten. Er bestaan tal van minigolfmogelijkheden aan onze kust, maar in de directe omgeving van Torhout zijn er weinig gelegenheden om die recreatieve sport te beoefenen. En dus vullen we de leemte op en dit op een unieke locatie: het prachtige domein van het Kasteel Wijnendale. Vrienden en familie zullen zich qua slagkracht en precisie op zondagnamiddag met elkaar kunnen meten in de oprijlaan van het kasteel, met de historische burcht in zicht.”

Reserveren niet nodig

Het minigolfen zal in juli en augustus telkens op zondag tussen 13.30 en 17.30 uur mogelijk zijn. “De tien banen hebben verschillende moeilijkheidsgraden”, legt Olivier Allaert uit. “Ze worden langs en net naast de oprijlaan geplaatst. Voorlopig is er nog geen sprake van vooraf reserveren. Alleen mocht dit een heuse hype worden, zouden we met reservaties kunnen werken. Maar we gaan ervan uit dat het wel niet zo’n vaart zal lopen.”

Als voorsmaakje op juli en augustus zal het minigolfen al een eerste keer mogelijk zijn op de Dag van het Kasteel op pinkstermaandag 21 mei in het Ravenhofpark in de stadskern. “Dat zal als introductie gebeuren”, vervolgt Olivier. “Zo kunnen we reclame maken voor ons project dat op de genoemde zondagen aan het Kasteel Wijnendale voorzien is.”

“We hebben nog meer in petto”, besluit Lieselotte Denolf. “Een topper wordt de Gallo-Romeinse dag op zondag 10 juni van 10 tot 17 uur nabij het Kasteel Wijnendale. Dat gebeurt in samenwerking met Raakvlak, onze intergemeentelijke erfgoedvereniging. Een Gallo-Romeins dorp strijkt neer en zal jong en oud bekoren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier