Milieudienst Ieper waarschuwt voor illegale afvalinzamelingen

07/02/18 om 18:32 - Bijgewerkt om 18:30

"Veel van ons afval kan hergebruikt worden en is dus geld waard. Dat weten ook de illegale afvalinzamelaars", klinkt het in Ieper.

Milieudienst Ieper waarschuwt voor illegale afvalinzamelingen

"Illegale ophalers of personen die op zoek zijn naar 'nog bruikbaar materiaal', halen het afval door elkaar, zorgen voor overlast (want dit gebeurt vaak 's nachts) én zijn eigenlijk dieven. Daarenboven kosten deze illegale ophalers de gemeenschap onrechtstreeks handenvol geld. Het afval dat zij inzamelen kan de gemeente (of een andere erkende ophaler) niet meer inzamelen, wat een verlies aan inkomsten impliceert", meldt de communicatiedienst van de Stad Ieper.

Heel wat niet-geregistreerde ophalers op pad

"Net die inkomsten gebruikt de gemeente om de inzameling en de verwerking voor de inwoners betaalbaar te houden. Eigenlijk is enkel en alleen de stad bevoegd is voor de ophaling van huishoudelijk afval op haar grondgebied. Niemand, behalve de afvalintercommunale IVVO en de door de stad aangestelde ophalers/inzamelaars, mag dus zonder toestemming van de gemeente huishoudelijk afval inzamelen. Tegenwoordig zijn er dus heel wat niet-geregistreerde ophalers op pad. Zij halen bij de mensen textiel, papier en karton of oude metalen op. Vaak kondigen zij hun ophaling aan met folders in de brievenbus. Recent kregen bijvoorbeeld bewoners in de Hovelandwijk zo'n folder in de bus", klinkt het.

Raadpleeg de afvalkalender

"Hoe weet je of een ophaling illegaal is? Kijk daarvoor op je afvalkalender. Staat de inzameling er niet op dan is ze in de meeste gevallen illegaal. Wie illegale ophalers aan het werk ziet, waarschuwt best de gemeentelijke milieudienst of de politie. Krijg je zelf zo'n flyer in de bus of zie je iemand anders dan de bekende ophalers je papier en karton of oude metalen meenemen? Dan gaat het vrijwel zeker om illegale praktijken. Meld dit via de milieudienst of neem contact met de lokale politie. Ga zeker niet in op de uitnodiging om je afval buiten te plaatsen voor de aangekondigde (illegale) inzamelronde", aldus nog de communicatiedienst van de Stad Ieper.

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!