Milieu-inspectie op zoek naar oorzaak van de geurhinder in Lichtervelde

Al snel wees de beschuldigende vinger richting kalkoenkweker Lavens in de Ringlaan. © Foto Kurt
Redactie KW

Lichtervelde is al wat gewoon wat geuren betreft. Iedereen kan zich de geur van de oliefabriek wel voor de geest halen, maar onlangs dook er een nieuwe, nog onbekende geurhinder op en dat maakte de tongen los op sociale media.

Er werd geurhinder gemeld in de Wulleputstraat, Beverenstraat, Klyseweg, Koolskampstraat, Burgemeester Callewaertlaan, Torhoutstraat enzovoort. Kortom, de hele oostelijke helft van het centrum kreunde onder de muffe, indringende geur van… gevogeltemest. De reacties lieten niet lang op zich wachten. “Je kan geen raam meer openzetten of geen was meer buiten hangen” tot “In vergelijking hiermee was de oliefabriek parfum!”

Klacht ingediend

Al snel wees de beschuldigende vinger richting kalkoenkweker Lavens in de Ringlaan. De wind kwam uit het zuiden en de kwekerij is ten zuiden van Lichtervelde gesitueerd. Er werd besloten om alle klachten te bundelen en als één melding in te dienen bij de gemeente en die klacht kreeg onmiddellijk gehoor.

“De zaakvoerder zit verveeld met de situatie en wil mee een oplossing bedenken”

“Er is inderdaad een klacht binnengekomen en daar hebben we direct op gereageerd”, aldus schepen van Milieu Steven Bogaert. “De milieu-inspectie werd ingelicht, aangezien het bedrijf behoort tot klasse 1 volgens het Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning. Als er klachten binnenkomen of problemen gemeld worden, moet de gemeente actie ondernemen en de inspectie verwittigen.”

“Verder hebben we de zaakvoerder ook persoonlijk opgezocht om de werking van het bedrijf te begrijpen en zo te achterhalen hoe de hinder ontstaat. Daar bleek dat kalkoenen een groeiperiode hebben van 16 weken. Die periode wordt gevolgd door een periode van 2 weken waarin de volwassen kalkoenen afgevoerd worden en waarin de stallen gereinigd worden. Het is tijdens die periode dat er geurhinder gecreëerd kan worden, al was de zaakvoerder zelf enorm verwonderd dat de geur zo ver verspreid werd.”

Oorzaak zoeken

Wat nu precies de oorzaak is van het ontstaan van de stank is nog niet helemaal duidelijk. “We hopen dat de oorzaak bij de inspectie naar boven komt, zodat de hinder tot een minimum beperkt kan worden”, klinkt het nog bij de schepen.

“De zaakvoerder zit in ieder geval ook heel verveeld met de situatie. Hij zal er alles aan doen om mee een oplossing te bedenken. Het is niet omdat het proces zich maar om de 18 weken herhaalt dat er geen actie ondernomen moet worden”, gaf de schepen nog mee.

Reactie bij de zaakvoerder zelf bleef uit. “Wij voelen niet de behoefte om hier via de krant verder op in te gaan”, klonk het bij het bedrijf.

(JVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier