Middeleeuws dorp en bakwedstrijd op Isotopia in Izegem

Het gratis stadsfestival Isotopia bestaat dit jaar opnieuw uit vier onderdelen. © Frank
Redactie KW

Het gratis stadsfestival Isotopia bestaat dit jaar opnieuw uit vier onderdelen op vier verschillende data. Openen op 27 mei gebeurt met Heerlyckheid Iseghem, waarbij onder andere een middeleeuws dorp en een bakwedstrijd in het Blauwhuispark neerstrijken. Verder staan nog Le Grand Départ, Fin de Congé en een vuurwerkspektakel op Koekezondag op de agenda.

Ook dit jaar start Isotopia met een tuinfeest in het park bij kasteel Blauwhuis. Dit keer gebeurt dat onder de noemer ‘Heerlyckheid Iseghem’. “We haken ons karretje opnieuw aan tuinbeurs Tuin & Sfeer”, vertellen coördinatoren Geerwin Vandekerckhove, Simon Vanwalleghem en Rik Bruwier.

“Die vindt vooraan in het park plaats, terwijl er aan de achterkant van het een middeleeuws dorp zal verrijzen. Je kan je er op ludieke wijze laten straffen door een beul, kinderen kunnen in de ‘schildknaepenschool’ stappen, met een zwaard leren vechten of met een kruisboog schieten. Je zal er ook je eigen munt kunnen slaan of je verwarmen in de smidse.” Ook de harmonieën en fanfares komen aan bod met een reeks concerten.

De beste amateurbakker van Izegem

Tweede grote element die dag wordt de bakwedstrijd ‘Bake On’. “We gaan op zoek naar de beste amateurbakker van Izegem”, aldus de organisatie. “Zij kunnen in verschillende categorieën hun lekkerste creaties laten beoordelen door een professionele jury met onder andere Johan Geldhof van Chocolaterie Parfait en Hans Martens, winnaar van het VIER-programma ‘Bake Off Vlaanderen’. Meedoen kan in de categorieën droog gebak, fruittaarten, biscuit, wereldgebak en er is ook een categorie voor professionele bakkers. Inschrijven moet voor 15 mei via bake-on@izegem.be.”

Gezellige massabarbecue

Op zaterdag 30 juni is er met ‘Le Grand Départ’ het tweede Isotopia-luik. De anders voor het publiek verborgen tuin van Prizma Campus Collega opent zijn deuren voor een gezellige massabarbecue. Iedereen kan zijn vlees meebrengen, terwijl Isotopia sauzen, brood en groentjes voorziet. Er is die avond ook het meezingfestijn Allez Chantez, met een focus op chansons. Op zaterdag 25 augustus is er wederom Fin de Congé, een gezellige concertavond onder de Sint-Tillotoren met wereldmuziek, jazz en klassiek. Nieuw dit keer is Silent Disco, waarbij mensen met een koptelefoon van bonkende beats kunnen genieten.

Afsluiten gebeurt op zondag 9 september met een vuurwerkspektakel tijdens Koekezondag. Het gerenommeerde Franse gezelschap POK is opnieuw van de partij voor een feeërieke show. “Deze keer zorgen we ervoor dat de zichtbaarheid voor het publiek optimaal wordt. Dat was vorige keer niet optimaal en we hebben daaruit geleerd”, besluit de organisatie.

(vadu)

Alle details en uurschema’s zijn vanaf 1 mei te zien op www.isotopiafestival.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier