Meulebeekse postbode Davy Verkest wordt tot diaken gewijd

Davy Verkest : "Ik wil er zijn voor alle mensen, niet allen voor gelovigen en kerkgangers." (Foto LVA)
Lieven Vancoillie

Bisschop Lode Aerts wijdt zondag 15 oktober de 37-jarige Davy Verkest, getrouwd en vader van twee kinderen, tot diaken. “Mijn vrouw is mijn grote motivator.”

Met 500 bevestigde aanwezigen loopt de kerk van Sint-Amandus in Meulebeke zondag vol voor de wijding van Davy Verkest tot diaken. “Nee, ik kreeg geen lichtflits. Van een roeping in de traditionele betekenis van het woord is er geen sprake. Het was een kiem die rustig groeide, en later voldoende water en een sterke voedingsbodem kreeg”, lacht Davy, die postbode op de Paanders is.

Onder en tussen de mensen

Het verlangen om diaken te worden was al langer aanwezig. Maar als ik kind droomde ik er niet van om bijvoorbeeld priester te worden. In theologie was ik al langer geïnteresseerd. De laatste duw kwam er toen ik in 2009 de Theologische Academie aanvatte. Aanvankelijk uit persoonlijke belangstelling, maar na gesprekken, onder meer met wijlen priester Noël Bonte, besloot ik om de grote sprong te wagen.”

Zondag is het dan zover, een nieuwe hoogmis in Meulebeke na de eerdere aanstelling van de nieuwe priester Rudi De Smedt. “Ik wil onder en tussen de mensen staan, niet boven de mensen. Ik wil een luisterend oor bieden. Er zijn voor de mensen. Werken in een pastorale dienst is heel boeiend, merkte ik op stage in de Sint-Jozefskliniek in Pittem. Vaak zeggen patiënten meer tegen mensen van de pastorale dienst dan tegen verplegende medewerkers of psychologen. Er gewoon zijn, een luisterend oor bieden, is vaak een eerste belangrijke stap.”

“Crisis in de Kerk ? Ik ben van een generatie die niets anders heeft gekend. Ik heb nooit bomvolle kerken geweten.”

Zonder steun van zijn vrouw Tine Vanbelle, die van Lichtervelde afkomstig is, was hij zover niet geraakt. “We zijn ook samen op retraites geweest, onder meer in Westvleteren. Zulke momenten zorgen voor verdieping, ook in het huwelijk. Het geeft een extra meerwaarde, waardoor je nog beter als mens kunt functioneren. Ik wil er zijn voor anderen.”

Verwijdering van priester

Of er crisis is in de Kerk ? “Dat is een moeilijke vraag. Ik ben van een generatie die het niet anders heeft geweten. Ik heb nooit bomvolle kerken gezien. Of ik een mening heb over de verwijdering van de priester in Zwevezele ? Het dossier ken ik niet volledig. Er zijn voor- en tegenstanders. Als je het dossier niet tot in alle details kent, zwijg je beter.” (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier