Meubelen Astrid uit Ingelmunster houdt er na 60 jaar mee op

Laurens Monteyne is al een achttal maanden met de stopzetting bezig. © Frank
Philippe Verhaest

Na liefst 60 jaar houdt Meubelen Astrid straks op te bestaan. Zaakvoerder Laurens Monteyne stelt de gebouwen en gronden te koop. “Ik heb geen opvolgers en wil van het leven profiteren”, argumenteert hij

Meubelen Astrid in Ingelmunster werd 60 jaar geleden opgericht door Etienne Monteyne, de vader van de huidige zaakvoerder Laurens (57). Hijzelf staat al 25 jaar aan het hoofd van de bekende meubelzaak.

“Mijn 26-jarige dochter en zoon van 20 hebben geen ambitie om in de zaak te stappen”, klinkt het. “Mijn dochter is net afgestudeerd als notaris, mijn zoon volgt een economische opleiding aan de universiteit. En ik wil eindelijk wat van het leven kunnen profiteren. Ik heb 25 jaar lang elke dag van de week keihard gewerkt. Het is voldoende geweest.”

De plotse dood van een goeie vriend deed Laurens zijn beslissing sneller nemen. “Hij is op 63-jarige leeftijd overleden, net als mijn vader. Ik wil niet sterven tussen mijn meubelen.”

Laurens Monteyne is al een achttal maanden met de stopzetting bezig. “De gebouwen – in totaal zo’n 10.000 vierkante meter – zijn zo goed als verkocht. Wat ermee moet gebeuren? Dat is aan de ontwikkelaar. Ze mogen zeker afgebroken worden om ruimte te bieden aan iets nieuw. Pijn doet dit niet, maar ik heb hier toch een pak mooie momenten beleefd.”

Bij Meubelen Astrid werken nog achttien mensen. “Zij werden uiteraard over de verkoopplannen ingelicht. Ik heb het grootste respect voor mijn mensen en zal hen dan ook erg correct behandelen. Velen onder hen werken hier al meer dan twintig jaar. En Astrid kan ook al jaren rekenen op een trouw klantenbestand. Niet enkel uit Oost- en West-Vlaanderen, maar ook uit Wallonië en tot diep in Frankrijk. Ook hen ben ik erg dankbaar.”

Legendarische televisiespot

Meubelen Astrid werd bij het grote publiek echter bekend door de legendarische televisiespot waarbij een rechter de meubelzaak ‘veroordeelde’ omwille van de goedkope prijzen. “Een idee van mezelf”, glundert Laurens Monteyne. “En het heeft ons geen windeieren gelegd. Door die zet streken hier klanten uit heel Vlaanderen neer.”

Wanneer Meubelen Astrid definitief sluit, is nog niet bepaald. “Maar dat zal ergens in de loop van 2018 zijn. Daarna is het tijd voor een nieuw leven.” Een waarin Monteyne weer in de voetbalwereld zal opduiken? “Neen, geen sprake van. Ik engageer me niet meer bij een voetbalclub. Ik heb in die wereld veel oorlogen beleefd en ook gewonnen, maar nu ga ik enkel nog als liefhebber naar het voetbal. “Ik ben regelmatig te zien bij Zwevezele, Lendelede en Mandel United en steek af en toe nog eens over naar Anderlecht. Het zwarte gat moet ik niet vrezen, maar het zal toch even wennen worden zonder Meubelen Astrid.”

https://www.youtube.com/watch?v=80ezz_LLRgU

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier