Metalband Chalice viert 20 jaar met nieuw album

Redactie KW

Metalband Chalice bestaat twintig jaar en viert dat -uiteraard-stevig: met een nieuw album’Ashes of Hope’. “De eerste reacties zijn lovend”, blikt bassist Chris Lagrange vooruit op hun jubileumconcert van zaterdag in Kortrijk.

De band met roots in Waregem bestaat uit vijf leden: bassist Chris Lagrange, zanger Pieter Dewulf, gitaristen Nicolas Bruggeman en Tim de Smedt en drummer Niels Verbeke. “Chalice is Engels voor kelk“, aldus bassist Chris. “Die kelk verwijst naar het lijdensverhaal uit de Bijbel. Tijdens zijn kruisweg, vraagt Jezus aan God om de kelk van zijn lijden aan hem voorbij te laten gaan. Maar dat gebeurt niet. De kelk staat symbool voor de dingen die we in het leven moeten ondergaan. Het cliché wil dat teksten in dit soort van muziek over niets gaan, maar dat is niet zo”, benadrukt Chris. “Onze teksten bevatten ernstige, maar eerder donkere thema’s. Er wordt nagedacht over het leven en over de dingen die rond ons gebeuren.”

“Dit is onze beste plaat tot nu toe. De eerste reacties zijn lovend”

“Door muziek te maken proberen we op een constructieve manier met onze frustraties om te gaan. Het is onze uitlaatklep, een hobby die we allemaal heel serieus nemen. We zijn er ons van bewust dat we geen groot publiek aantrekken, maar dat is niet meteen onze bedoeling. Daarvoor is ons genre te extreem. Het is amper op de radio te horen, maar fans zijn wel loyaal en kopen onze cd’s en platen.”

Kloof

“Ondertussen bestaan we twintig jaar en brengen we onze vierde plaat uit: ‘Ashes of Hope’. In september vorig jaar zijn de opnames gestart, op zaterdag 21 april stellen we het eindresultaat voor in JC Tranzit in Kortrijk. Daar spelen we ons nieuw album integraal, aangevuld met een aantal oude nummers. We hebben geen label en financierden alles zelf. Via dit evenement en de verkoop van de plaat, proberen we onze investering (deels) te recupereren.”

“We zijn heel tevreden over het eindresultaat: de nummers, de opnames, de productie en de vormgeving”, aldus Chris. “Dit is absoluut de beste plaat die we tot nu toe gemaakt hebben. De eerste reacties van de specialiseerde pers zijn lovend. Alle acht nummers hebben we samen geschreven. Tekstueel is opnieuw de schaduwkant van het leven te horen. De songs gaan over gemaakte keuzes, over emoties die scherp aangevoeld worden en over dingen die ons ergeren. Soms is dit heel persoonlijk, soms gaat het over onze kijk op maatschappelijke fenomenen.”

“We willen eerlijk en authentiek zijn. We moeten omgaan met het verschil tussen onze dromen en de realiteit. Soms gaapt daar een flinke kloof. Hoop zal ons niet helpen. Enkel moed en actie kunnen voor verandering zorgen. Sociale media zijn daarin heel misleidend. Mensen tonen het stuk waarin ze spannende en intense momenten beleven. Ook daar is er vaak een kloof tussen de inkijk van mensen en hoe het leven is. Slechte gebeurtenissen tonen ze liever niet. Wij durven dat wél te outen”, sluit bassist Chris af. (JV)

Releaseshow Chalice ‘Ashes Of Hope’ op zaterdag 21 april 2018 in de polyvalente zaal van het JC Tranzit in Kortrijk (Nelson Mandelaplein 17). Deuren open om 20.00 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier