Met een Emobellie kunnen kinderen beter hun gevoelens uiten

Elfi Vandenabeele en Lieve Deketelaere met de Emobellies. © TLG
Redactie KW

Twee buurvrouwen uit Waardamme zijn gestart met een nieuw project: de Emobellies. Het gaat om poppen of kussentjes waarmee kinderen hun emoties kunnen aantonen. “Ze kunnen kiezen voor boos, blij, verdrietig, bang en slaperig”, klinkt het.

Volle bedrijvigheid in de Olieslagerijstraat in Waardamme. Buurvrouwen Elfi Vandenabeele (35) en Lieve Deketelaere (38) maken er sinds kort Emobellies. Elk exemplaar vergt uren werk en wordt met de hand gemaakt. Het gaat om kussentjes en poppen met een buidelzakje. Daarin steken vijf zelfklevende patches met daarop telkens een andere emoticon – die de basisemoties symboliseert – afgebeeld: boos, blij, bang, verdrietig en slaperig. “Kinderen kunnen dus kiezen welke emoticon ze op het gezichtje van hun pop of kussen plakken”, zegt Elfi. “Op die manier kunnen ze aantonen hoe ze zich voelen. Iets wat voor veel kinderen moeilijk onder woorden valt te brengen.”

Elke emotie gelijkwaardig

De buurvrouwen kwamen samen op het idee van de Emobellies. Lieve heeft haar eigen bedrijfje Flyderby en bracht eerder al speciale kussens op de markt voor kinderen met gedragsproblemen. Ondertussen ontwierp ze samen met enkele therapeutische centra speciale emoticons. “De traditionele emoticons die op sociale media gebruikt worden zijn vaak geladen“, zegt ze. “Kwaad is bijvoorbeeld direct agressief door de rode kleur. Wij willen elke emotie gelijkwaardig houden. Kinderen aantonen dat kwaad zijn op zich niet verkeerd is en dat er geen slechte emoties bestaan. Vandaar de witte emoticons met lichtblauwe accenten.”

“Ik merk van op de eerste rij dat het echt wel werkt” – Lieve Deketelaere

Lieve gebruikte de emoticons aanvankelijk in een kussen. Het was buurvrouw Elfi die op het idee kwam om een pop te maken. Haar dochtertje Mona (7) vecht tegen leukemie en is de trotse eigenares van de allereerste Emobellie. “Ik merk dan ook van op de eerste rij dat het echt wel werkt”, zegt ze. “Zo is onze kat een tijdje geleden gestorven en hadden we het er laatst nog eens over. Ik merkte aan Mona dat ze het er moeilijk mee had. Een kwartiertje later had ze haar Emobellie genomen en het verdrietige gezichtje er op geplakt. Op die manier zijn we er verder over gaan praten. Het is voor een kind niet altijd gemakkelijk om te verwoorden hoe het zich voelt. Maar met die emoticons kunnen ze letterlijk een gezicht plakken op hun gevoel. Als ze er dan over willen praten is de voorzet naar de volwassenen op die manier gegeven.”

Mogelijkheden

De twee buurvrouwen startten al een Facebook-pagina Emobellies, maar komen binnenkort op de kerstmarkt in Waardamme echt naar buiten met hun project. Ondertussen is er wel al interesse vanuit de plaatselijke school en de ziekenhuizen waar Mona behandeld wordt. “Iedereen reageert positief”, zegt Elfi. “Wijzelf zien eigenlijk ook heel wat mogelijkheden voor de Emobellies in het onderwijs. Een kleuter die worstelt met een bepaald gevoel zou dat bijvoorbeeld kunnen aangeven door de pop bij zich te nemen en er een bepaalde emoticon op te plakken. Dat kan het gesprek erover openen.”

Voorlopig blijven de twee de poppen en kussens wel met de hand maken. Een exemplaar kost 28 euro en is via de Facebookpagina te koop. “Als het echt aanslaat, zullen we natuurlijk wel eens moeten nadenken“, zegt Lieve. “Dan kunnen we die niet zelf blijven maken. Daarvoor is het veel te arbeidsintensief. Al zullen we er hoe dan ook over waken dat ze steeds met eerlijke materialen gemaakt worden.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier