Menenaars herdenken verdwenen Serge Berten zondag opnieuw met wandeling

Het Serge Bertencomité met v.l.n.r. Stefaan Berten, Marc Codron, Mieke Verfaillie en André Vanderjeugd. Vesna Javanovic ontbreekt op deze foto. © WO
Redactie KW

Precies 37 jaar geleden werd Serge Berten brutaal ontvoerd in Guatemala, en die tragische gebeurtenis is men in zijn geboortestad bijlange nog niet vergeten. Op zondag 20 januari organiseert het Serge Bertencomité voor de zesde keer een wandeling om de verdwenen scheutist te herdenken.

Serge Berten (°1952) werd op 19 januari 1982 ontvoerd door gewapende mannen om nooit meer terug te keren. Vermoedelijk ligt hij begraven in één of andere massagraf, waarin tegenstanders van het toenmalige militaire regime gedumpt werden.

“Het Serge Bertencomité probeert met steun van de stad Menen de herinnering aan Serge en zijn onvoorwaardelijke inzet voor de uitgebuite arbeiders op de suikerrietplantages levendig te houden”, vertelt Stefaan Berten. “Het Serge Bertenpark werd naar mijn broer genoemd en vorig jaar nog werd het Serge Berten-wandelpad officieel ingehuldigd.”

Vivir en Amor

Jaarlijks organiseert het comité omstreeks de dag van zijn verdwijning een herdenking, nu al voor de 37ste keer. “Maar het is pas de zesde keer dat we dit doen met een herdenkingswandeling”, zegt Marc Codron. “We volgen daarvoor grotendeels het Serge Bertenpad, maar we blijven wel op de verharde wegen zodat iedereen kan meewandelen. We doen ook het park aan met een moment van stilte aan het herdenkingsmonument.”

De groepswandeling is ongeveer 5 km lang en start op zondag 20 januari om 14 uur in school Blijdhove in de Guido Gezellelaan. Na afloop van de wandeling zal Hanne Dejonckheere, die als vroedvrouw werkt in AZ Delta Menen, vertellen over haar ervaringen in Guatemala en over Vivir en Amor, een gezondheidsproject in het noordwesten van Guatemala. (Carlos Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier