Menen ontwaakt tijdens Wieltjesfeesten met gezamenlijk ontbijt op de Grote Markt

xxx (Foto NVM) © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Op vrijdagavond 31 augustus starten de Wieltjesfeesten in Menen met gratis optredens aan de Grote Markt en het station. Zaterdagmorgen zullen de Menenaren, net als vorig jaar, op de Grote Markt weer gezamenlijk kunnen ontbijten. Dit collectief tafelen tussen 8.30 en 10.30 uur zal van het grote stadsfeest al heel vroeg een gezellig samenzijn maken. Broodjeszaak en mini-market De Vespa uit Rekkem neemt de taak op zich om iedereen een stevig ontbijt voor te schotelen.

De 53-jarige eigenares van ‘De Vespa’, Katty Delapierre, houdt elke dag haar mails in de gaten om het aantal inschrijvingen correct te noteren. “Ik zit nu al aan een bestelling voor 220 personen, maar binnen een uurtje kunnen er al een tiental bijgekomen zijn. Verleden jaar kreeg ik ook de kans om De Grote Markt van een ontbijt te voorzien en toen mocht ik voor 300 mensen een ontbijt klaarmaken”, zegt Katty.

‘De Vespa’ bestaat nog maar twee jaar, maar Katty werd al voor de tweede keer voor dit ontbijtfeest als gelukkige bakkerin gekozen. “Verleden jaar zorgde ik ook voor yoghurt. Dit jaar zorg ik voor pistolets, chocoladekoeken en plakken kaas, op dit ogenblik van elk 220 stuks”, aldus Katty.

Ook krantenzaak

In een vorig leven baatte Katty al een broodjeszaak uit. “Ik heb daarna nog een krantenzaak gehad, maar in 2016 keerde ik naar mijn eerste liefde, namelijk een broodjeszaak, terug. Ik lever wel veel meer dan alleen maar brood. Je kan bij mij terecht voor koude schotels, belegde broodjes, kaasplanken, dranken en rookwaren, taartjes en gebak, charcuterie, dagschotels, pizza baguette, verjaardagstaarten en nog allerlei benodigdheden voor de hongerige buikjes”, weet Katty.

“Voorlopig zijn er al 220 inschrijvingen, maar dat kan nog flink oplopen”

De naam Vespa voor een broodjeszaak lijkt vreemd, maar er schuilt een verhaal achter. “Toen ik het pand kocht had ik in eerste instantie geen flauw idee welke naam ik mijn zaak ging geven. Op de muur stond er wel een mooie zwart-wit foto van een Vespa, ergens in Parijs gefotografeerd vermoed ik. Vandaar dan ook De Vespa”, lacht Katty.

Gezonde dosis stress

Als het aan Katty zelf afhangt dan stroopt ze ieder jaar de mouwen op voor dit initiatief. “Ik doe het met héél veel plezier, het is een grote eer vind ik. Het is uiteraard wat stresserend, maar voor een gezonde dosis stress bij ik altijd wel te vinden“, vertelt Katty.

De mensen zullen dus zaterdagmorgen met familie, vrienden, kennissen of buren kunnen genieten van een warme koffie, een heerlijke koffiekoek en nog zoveel meer. Een tweede bakkerij zal voor het koekenbrood zorgen en een slager voor plakken hesp. “Ik moet gewoon zorgen dat ik hier zaterdag om 6.30 uur klaar sta, want dan komen ze alles ophalen. Ik mag vooral niet missen van dag“, lacht Katty. Inschrijven kost amper 2 euro en is verplicht. Wie ingeschreven is kan zijn/haar ontbijtpakket ophalen tussen 8.30 uur en 10.30 uur en het ter plaatse verorberen. (Nicolas Verhaeghe)

Inschrijven kan online of bij de dienst Evenementen, Grote Markt 1, evenementen@menen.be, 056 52 94 14.

Bruggestraat krijgt kleurrijk tintje

In de Bruggestraat zal men weer heel wat kunstenaars aan het werk kunnen zien. Marianne Verhaeghe, Liliane Demeester, Freze Midavaine, Marina Balloy, Patrick Lepoutre, Stijn Sioen, Paquita Six
In de Bruggestraat zal men weer heel wat kunstenaars aan het werk kunnen zien. Marianne Verhaeghe, Liliane Demeester, Freze Midavaine, Marina Balloy, Patrick Lepoutre, Stijn Sioen, Paquita Six© Nicolas Verhaeghe

In de ‘Kunststraat’ zullen de bezoekers opnieuw een 40-tal kunstenaars aan het werk kunnen zien. “Daartussen verwelkomen we ook twee ambachtslieden en één graffiti-artiest, Jonathan Jow. Hij zal er ook een workshop geven”, zegt organisator Freze Midavaine.

Al deze kleurrijke kunstenaars zullen op 1 september in de Bruggestraat een plaatsje hebben. Patrick Lepoutre woont al heel zijn leven in Menen en zou heel graag deze straat weer zien openbloeien tot de levendige plaats van weleer. “Vroeger was er veel meer te doen in deze straat. De mensen moeten precies weer wakker geschud worden. Ik weet dat er veel artistiek talent in de mensen schuilgaat. We moeten het alleen een beetje porren opdat ze hun talenten durven ontplooien”, vertelt Patrick. Als kunstengaleriehouder kent Patrick het klappen van de zweep. “Het is onze tweede editie en we willen groeien. Iedereen mag deelnemen. Inschrijven kan nog en het is gratis”, aldus Patrick. Diverse disciplines zoals schilderen, keramiek, beeldhouwen, enz… zullen getoond worden. “De meeste kunstenaars zullen ook aan het werk zijn. Ik sta er met keramiek”, wet Freze. De Lukasgilde exposeert aan stoffenwinkel Sioen. “Er zal bij mij ook een cocktailbar staan en men zal er ook een video kunnen bekijken van hoe men een zetel stoffeert”, aldus Stijn Sioen. “We staan er van 9u. tot rond 19u”, aldus Freze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier