Melissa Jonckheere uit Aartrijke dingt mee naar kroontje van Miss European

Melissa Jonckheere: "Ieder meisje kan een miss zijn, zo lang ze maar een goed hart heeft." © Foto Marnix Huyghe

Wordt de 19-jarige Melissa Jonckheere Miss European 2018? Dat weten we op 18 november. De 19-jarige Aartrijkse behoort tot de vijf Belgische finalistes maar wil realistisch blijven. “Ik zal blij zijn als ik in de top drie bij de Belgische meisjes eindig”, zegt ze, “maar ik hoop wél dat deze verkiezing deuren opent.”

Melissa (19) uit de Aartrijksestraat is de dochter van Geert Jonckheere en Nancy Devolder. Ze heeft een oudere zus Shana. Melissa volgde de richting jeugd- en gehandicaptenzorg aan de Maricolen in Brugge en werkt sinds februari als opvoeder bij oc Cirkant in Aartrijke. Voordien werkte ze even in een kinderdagverblijf.

Melissa heeft zich een tijdje geleden ingeschreven voor de verkiezing Miss European 2018. En dat wierp vruchten af, want in november mag ze naar de finale in Folkestone, Engeland. “Ik volg al een tijdje Luna Timmerman uit Brugge op Instagram. Zij was vorig jaar Miss European Princess Belgium en ze lanceerde een oproep op haar Instagramaccount. Ik had wel interesse en zo heb ik wat informatie opgevraagd en me dan ingeschreven”, begint Melissa.

Europese schones

Miss European – de naam zegt het eigenlijk zelf al – is een verkiezing die reikt tot ver over de landsgrenzen. “Klopt”, vervolgt de Aartrijkse schone. “Ook meisjes uit Nederland, Frankrijk, Ierland, Malta, het Verenigd Koninkrijk, Portugal, Duitsland, Spanje, Montenegro, Albanië, Kosovo, Slovakije, Hongarije, Griekenland en Italië nemen deel.”

“Tijdens de finaleweek verblijven de finalistes van ieder land in het Engelse Folkstone. Er wordt veel ingezet op onze teamdans. Of ik daar zenuwen voor heb? Niet echt neen, ik heb gedanst van toen ik een klein meisje was tot dat ik in het derde middelbaar zat.” Daarnaast verloopt de finale volgens de klassieke manier: de kandidates stellen zichzelf voor in vrijetijds, bad- en galakleding. Per land worden drie meisjes geselecteerd, eentje daarvan wordt de Princess European van haar land. Uit deze ‘prinsessen’ wordt dan de Miss European geselecteerd.

Melissa hoopt dat de missverkiezing deuren opent. “Ik ben realistisch en ik zou al blij zijn als ik in de top drie eindig van België – er zijn vijf Belgische finalistes – maar ik hoop vooral dat die verkiezing mij wat vooruit helpt. Ik doe bijvoorbeeld zot graag fotoshoots, dus ik zou het fijn vinden als ik nog meer professionele fotoshoots kan doen.”

“Daarnaast kan het misschien ook een opstapje zijn naar andere verkiezingen, want ik heb de smaak echt wel te pakken. Deze verkiezing is tot nog toe een ontzettend leuke ervaring geweest. Ik ervaar ook totaal geen rivaliteit. Het zijn allemaal toffe meisjes en we vormen samen een leuke vriendengroep. Dankzij mijn deelname krijgt mijn zelfvertrouwen ook een boost, dat is leuk meegenomen.”

Lonkt Miss België, de moeder van alle verkiezingen, voor de Aartrijkse blondine? “Neen, ik denk niet dat ik daaraan wil deelnemen. Ik heb hier en daar al wat geruchten opgevangen over die verkiezing, daarom ben ik er niet zo’n fan van. Ik zet mijn gedachten eerder op de missverkiezing Miss Coast Belgium.”

Innerlijk vs. uiterlijk

Tenslotte vertelt de Aartrijkse nog waarom zij een goeie miss zou zijn. “Ik vind het belangrijk dat het innerlijke mooier is dan het uiterlijke. Ieder meisje kan een miss zijn, zo lang ze maar een goed hart heeft. Je hoeft niet mager en groot te zijn om perfect te zijn. Dat wil ik dan ook duidelijk maken en zeker aan vrouwen die onzeker zijn over zichzelf of over hun uiterlijk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier