“Megalomaan project” in Lombardsijde verdeelt de meningen

Een ontwerp van de plannen van Groep Debaillie langs de N34.
Redactie KW

De plannen van de Groep Debaillie om langs de N34 een hotel met om en bij de 300 kamers, een wavepool, een sportcomplex, een binnenzwembad en een restaurant te bouwen, zorgen voor ongenoegen bij Tom Dedecker (LDD).

“Via digitale media nam ik kennis van een megalomaan project dat zou worden uitgevoerd door de onderneming Debaillie in Lombardsijde. Het gaat om een megalomaan vrijetijdsproject dat mogelijk de leefbaarheid van Lombardsijde zal aantasten. Tot op heden is de gemeenteraad op geen enkele wijze geïnformeerd over deze plannen. Het was duidelijk de bedoeling van de meerderheid om dit potje gedekt te houden en de gemeenteraad, en bij uitbreiding de volledige bevolking, in het ongewisse te laten. Kennelijk werd in dit project het milieueffectenrapport ook opgemaakt door de bouwpromotor zelf. Ik vraag me af welk duister belang er gediend moest worden”, aldus Tom Dedecker (LDD).

Groot recreatie- en vakantiecomplex

Het nieuw sport- en recreatiecentrum zou een oppervlakte van zo’n 53.000 vierkante meter beslaan en zou gebouwd worden in het gebied tussen de Kustweg en de Zeelaan in Lombardsijde. Groep Debaillie wil tussen de Kustweg en de Zeelaan een groot recreatie- en vakantiecomplex bouwen met 300 hotelkamers en met een golfslagbad van 50 op 80 meter. Dat zou de gemeente zelf moeten aanleggen, maar volgens het gemeentebestuur is er nog niets beslist. “Voor Middelkerke zou het een enorme trekpleister op een ideale locatie zijn”, klinkt het. “Is een hotel nodig? Uit verschillende studies blijkt dat onze gemeente slecht scoort op vlak van hotelfaciliteiten. Ook uit het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan blijkt dat er in de gemeente behoefte is aan bijkomende hotelinfrastructuur, al dan niet gekoppeld aan recreatie. Er is nood aan meer diversificatie in het aanbod van logiesvormen. Momenteel omvat het verblijfsaanbod overwegend huurappartementen en kampeerfaciliteiten. De voorziene hotelinfrastructuur is dus zeker op zijn plaats, ook al omdat het zich richt tot allerlei sportactiviteiten zoals surfen, golfen, fietsen en wandelen.”

Goedkeuring in gemeenteraad

Twee jaar terug gaf de gemeenteraad al de goedkeuring om een Ruimtelijk Uitvoeringsplan met milieueffectenrapport te laten opstellen aangezien het gewestplan geen dergelijke activiteiten en ingrepen in het landschap toelaat. “Het milieueffectenrapport is goedgekeurd door het Vlaamse Gewest. Er zijn geen nefaste gevolgen voor de buurt en het milieu, zo blijkt. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan moet wel nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad en vervolgens door het Vlaams gewest. Pas dan is er toelating om iets te bouwen, maar over de concrete invulling is nog niets beslist. Zo’n project willen we wel zeker een kans geven”, aldus Liliane Pylyser-Dewulf (CD&V), schepen van Ruimtelijke Ordening.

“De opmaak van het RUP werd al in 2015 op de gemeenteraad besproken. Tom Dedecker was er niet, maar LDD stemde wel voor. Wij verzwijgen niets, er is gewoon nog niets concreets”, aldus nog Liliane Pylyser-Dewulf.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier