#MeerWandelenInRSL wil Roeselare doen bewegen

Deze week ging David wandelen in de tuin van Roularta. (foto SB) © (foto SB)
Philippe Verhaest

David Demets is een man met een missie. Nadat hij de bomenpopulatie in Roeselare de hoogte wil injagen, zet hij de Roeselarenaar nu ook aan het wandelen. Met #MeerWandelenInRSL gaat hij elke dag met gelijkgestemde zielen op tocht.

Nadat David Demets (41) met succes voor zeshonderd extra bomen in de Rodenbachstad zorgde en het Facebookinitiatief Meer Bomen in Roeselare tot een heus burgerinitiatief deed uitgroeien, heeft de man een nieuw doel voor ogen. Via de hashtag #MeerWandelenInRSL wil hij nu zijn collega-Roeselarenaren (meer) aan het bewegen krijgen.

“#MeerWandelenInRSL is het resultaat van een persoonlijke ambitie”, legt hij uit. “Sinds 1 januari heb ik mezelf voorgenomen om letterlijk elke dag een wandeling te maken. Ik wilde meer bewegen, maar ik sukkel al even met een chronische pijn in mijn linkervoet en door die meer te trainen, kan die pijn verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.”

Telkens nieuwe route

Nu trekt David er elke dag even op uit. “Minstens een half uurtje, maar vaak is dat ook langer. Aanvankelijk deed ik dat telkens alleen, maar na een paar weken besloot ik om gelijkgestemde zielen te zoeken.” En daarvoor gebruikt David de sociale media. “Met de hashtag #MeerWandelenInRSL roep ik mensen op om me te vergezellen tijdens mijn wandelingen. Het opzet is eenvoudig. Daags voordien maak ik het uur en de startlocatie bekend en dat slaat wel aan. Soms trekken we er met een vier à vijf mensen op uit, maar het gebeurt ook dat ik alleen ben. Ik zie ter plekke wel wie er opdaagt. Dat is ook net het leuke: je weet nooit met wie je op pad zal gaan.”

Dankzij #MeerWandelenInRSL leert David ook mensen kennen die hij voordien enkel online zag. “We liken elkaars foto’s en updates, maar gesprekken in het echte leven hadden nog niet plaatsgevonden”, glimlacht hij. “Maar door samen te wandelen, leren we elkaar nu ook écht kennen. En we ontdekken ook de groene plekjes die Roeselare te bieden heeft, al moet ik eerlijk toegeven dat er op dat vlak nog werk aan de winkel is. Ik probeer om elke dag een nieuwe route uit te stippelen, maar het is niet evident om die telkens in een groene omgeving af te leggen. Al heeft wandelen in het hart van de stad ook wel iets. Ik blijf onderweg telkens weer nieuwe dingen ontdekken. Ik neem ook elke keer opnieuw een pak foto’s. Van dingen die me opvallen, maar ook van plekken die vergroend kunnen worden of als tiny forest-locatie (klein bosje ter grootte van een tennisbaan, red.) dienst kunnen doen. We hebben plannen om die zaken te bundelen en te structureren en daarmee naar de stad te stappen. Wie weet wordt er iets met onze voorstellen gedaan.”

Geen plan

Ondertussen blijft David wandelen. “Ik wil van #MeerWandelenInRSL zeker geen nieuwe wandelclub maken, maar de Roeselarenaar gewoon aan het bewegen brengen. Ik merk dat ook andere mensen de hashtag al gebruiken en dat kan ik alleen maar toejuichen. Wandelen biedt immers niks dan voordelen. Het maakt je hoofd leeg, het is gezond, je kan onderweg je ogen de kost geven… Een duidelijk plan met #MeerWandelenInRSL heb ik niet. We zien wel wat er van komt. Maar dat had ik met Meer Bomen in Roeselare ook niet.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier