Meer en meer steden en gemeenten lassen vuurwerk wegens slecht weer af

31/12/17 om 11:52 - Bijgewerkt om 16:34

Het eindejaarsvuurwerk dat naar jaarlijkse gewoonte een slordige 10.000 toeschouwers lokt in Oostende werd als eerste afgelast omwille van het slechte weer. Meer en meer andere steden en gemeenten volgen dat voorbeeld.

Meer en meer steden en gemeenten lassen vuurwerk wegens slecht weer af

Door het voorspelde slechte weer gaat het traditionele nieuwjaarsvuurwerk in Oostende niet door. De lokale politie van Oostende nam de beslissing na overleg met het KMI en de brandweer. Vooral de wind is de spelbreker. De beslissing wordt bevestigd door de lokale politie.

Het KMI kondigde eerder al code geel af voor de nacht van zondag op maandag.

Aan zee worden rukwinden tot 75 kilometer per uur verwacht. Tijdens de voorspelde felle buien kan de wind mogelijk nog krachtiger waaien. Door het hoog water is er ook minder plaats op het strand. Meestal wakkert de wind bij vloed ook wat aan.

In die omstandigheden werd geoordeeld dat het niet veilig is om het vuurwerk te laten doorgaan.

In andere steden zou in de loop van de namiddag bekeken worden of het geplande vuurwerk kan plaatsvinden of niet.

Ook Brugge besliste ondertussen om het vuurwerk af te gelasten. De brandweer oordeelde dat de veiligheid niet kan worden gegarandeerd. Het grote zangfestijn 'Brugge Feest' kan op oudejaarsavond wel gewoon doorgaan. Door de werken op 't Zand vindt het evenement deze keer plaats op het Beursplein. De andere activiteiten gaan wel gewoon door.

In Oostduinkerke werden ook de Sylvestervuren, met naast een vuurwerk ook nog een kerstboomverbanding en een fakkeltocht, al afgelast. In Koksijde heeft de gemeente het geplande vuurwerk op het strand van Sint-Idesbald afgelast.

Door het slechte weersvoorspellingen gaan ook de jaarlijkse Sylvestervuurwerken in Middelkerke en deelgemeente Westende niet door. Dat heeft het Middelkerkse gemeentebestuur na overleg met de veiligheidsdiensten beslist. Het verbiedt ook het afschieten van privévuurwerk.

De brandweer verbiedt ook het gebruik van vuurwerk op het grondgebied van Nieuwpoort. Door de weersomstandigheden is het heel gevaarlijk om zelf vuurwerk af te steken.

Vervangende lichtshow in Oostende

Het afgelaste eindejaarsvuurwerk in Oostende zal vervangen worden door een extra lichtshow in de Adolf Buylstraat.

In de Adolf Buylstraat kunnen bezoekers vier keer per dag genieten van een spectaculaire lichtshow. Om het vuurwerk te vervangen, zal om middernacht een extra lichtshow gehouden worden. Stad Oostende nodigt iedereen uit om onder de lichttunnel van 188 meter het nieuwe jaar in te zetten.

Code geel betekent: Er is plaatselijk kans op onweer met intense regenval, hagelbuien en/of hevige rukwinden, die lokaal voor overlast of schade kunnen zorgen. Meer info op https://www.meteo.be/meteo/view/nl/112928-Legenda+onweer.html

(TV/Belga - Foto TV)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!