‘Meer bomen in Roeselare’ wil stad groener maken

David Demets, de man achter 'Meer bomen in Roeselare', hoopt dat de inwoners massaal de handen in elkaar slaan. (Foto SB) © (Foto SB)
Philippe Verhaest

Roeselare groener maken. Dat is de missie van de nieuwe Facebookgroep ‘Meer bomen in Roeselare’. Initiatiefnemer David Demets neemt meteen de koe bij de horens en vraagt alle leden om in de eigen tuinen samen minstens 500 extra bomen te planten.

David Demets (40), die met Renilde Rommens (38) en de kinderen Aiko (10) en Mila (8) in de Cederstraat woont, heeft een hart voor de natuur. “We zijn oorspronkelijk van Kuurne afkomstig en hebben eerst in Sint-Denijs bij Zwevegem gewoond. Daar waren we omgeven door groen en toen we tien jaar geleden naar Roeselare verhuisden, merkten we meteen wel op dat het in een stad niet altijd even makkelijk is om overal het nodige groen te voorzien”, legt de project manager bij het Light Body Institute uit Brugge uit.

“Er worden veel inspanningen geleverd door de lokale overheid, maar als elke inwoner zijn steentje zou bijdragen, kunnen we van Roeselare een echt groene parel maken.”

David nam recent deel aan de Klimaatswitch #VANRSL en opperde daar het idee om meer bomen in Roeselare te planten. “Iedereen reageerde erg enthousiast, maar tegelijk werden er verder geen concrete plannen gemaakt. En toen ik een tweetal weken geleden een lezing bijwoonde van Nick Meynen, auteur van Frontlijnen, was ik helemaal overtuigd. In dat boek kaart Nick de desastreuze gevolgen van het globale kapitalisme aan en ik was echt overdonderd. Tijd om actie te ondernemen, vond ik.”

Plattegrond

Terug thuis maakte David de Facebookgroep Meer Bomen in Roeselare aan. “Ik wilde aanvankelijk gewoon zien of er nog andere mensen mijn idee deelden.”

“De rotonde aan het Spillebad is de perfect plek om nieuwe bomen te planten”

“En dat is zo, want nu al staat de teller op een kleine vierhonderd leden. Het opzet is eenvoudig: op een plattegrond van Roeselare kan je plaatsen aanduiden waar volgens jou nieuwe bomen een thuis kunnen krijgen.”

En dat loopt vlot, want ondertussen zijn al ruim twintig locaties aangevinkt. “Ik denk bijvoorbeeld aan de rotonde aan het Spillebad. Die bestrijkt een erg grote oppervlakte en is met veel aandacht voor groen aangelegd, maar enkele bomen op de rotonde moeten tot de mogelijkheden behoren. Of de site WZC Ter Berken. Die komt binnenkort leeg te staan. Waarom de plek niet omvormen tot een groene ontmoetingsplaats?”

Volgens David zijn er enkel maar voordelen aan meer bomen. “Het fleurt de omgeving op én ze zijn goed voor ons milieu. Roeselare is een van de plekken waar de concentratie aan fijn stof het hoogst is in Vlaanderen. Meer bomen kunnen dit naar beneden halen. En met een goeie luchtkwaliteit is iedereen gebaat.”

Gesprek met stad

David wil het niet louter bij woorden en ideeën op Facebook houden. “Ondertussen heeft de schepen van Groen Filiep Bouckenooghe (Groen) al positief gereageerd op onze groep en heeft Louis Vandermaes, de beleidsontwikkelaar groen van de stad, al een delegatie van ons initiatief uitgenodigd voor een gesprek. Dat doet het beste vermoeden.”

In afwachting van het gesprek heeft David al een oproep gelanceerd. “Mochten alle leden van Meer Bomen in Roeselare elk één boom in hun eigen tuin aanplanten, hebben we in één klap enkele honderden exemplaren extra in onze stad. We gaan voor minstens vijfhonderd nieuwe bomen.” Er komt ook een meeting met de leden van de Facebookgroep. “Die zullen we op een centrale plaats in de stad organiseren en iedereen kan onderweg langs zijn of haar route plaatsen noteren die in aanmerking komen om bomen te huisvesten. Als iedereen samenwerkt, kan dit ons ook lukken”, besluit David.

Vind ‘Meer bomen in Roeselare’ op Facebook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier