Medewerkers klaar voor Labadoux in Ingelmunster

Katrien Vandecasteele (links), Jan Defreyne en Trui Lambrecht. (foto FODI)
Redactie KW

Van 3 tot 5 mei wordt de 31ste uitgave van het Labadoux Festival gehouden langs de Trakelweg. De organisatie kan rekenen op het gemeentebestuur én ook op schepenen en raadsleden, die al langer dan hun politieke loopbaan actief zijn bij Labadoux.

Zelfstandig schrijnwerker Jan Defreyne (58) uit de Kweekstraat zet zich al ongeveer 20 jaar in voor het Labadoux Festival. “De exacte start weet ik niet meer”, zegt hij. “Vroeger hielp ik in de bar. Nu ben ik penningmeester, verantwoordelijk voor de catering en de logistiek. Ik ben al langer bij Labadoux, dan dat ik aan politiek doe. Ik ben van 2001 tot 2006 OCMW-voorzitter geweest. Daarna vier jaar gemeenteraadslid en twee jaar schepen. Sinds 2013 ben ik terug CD&V-gemeenteraadslid. Ik spendeer twaalf dagen aan het Labadoux Festival. Ik ben er bij voor de opbouw, tijdens het festival en ook nadien wanneer ze afbreken. Mijn favoriete groep? Sorry, ik heb geen voorkeur. Er valt weinig te kijken, want er is wel altijd iets dat geregeld moet worden tijdens de driedaagse.”

Les Negresses Vertes

Trui Lambrecht (49), getrouwd met Tineke Demeester, woont in de Gistelstraat 126. “Ik was fan van het eerste uur. Ik ga al naar Labadoux sinds de optredens in de Mandelmeersen. Samen met mijn partner Tineke werk ik al een 15-tal jaar voor Labadoux. Vroeger stonden we soms in weer en wind bandjes te controleren bij de backstage. Nu zijn we al vijf jaar medewerker in de vipbar. Op sommige momenten is het daar heel druk, vooral voor of na een optreden. Maar nu staan we niet meer buiten, nu zitten we wel droog”, glimlacht Trui, die het volledige weekend meehelpt en die slaapt in een caravan op het kampeerterrein. Trui werkt niet mee aan Labadoux om politiek in de schijnwerpers te kunnen staan. “Pas sinds 2 januari jl. ben ik schepen in Ingelmunster. Mijn politieke carrière is dus nog pril”, zegt ze. Trui kijkt vooral uit naar het optreden van Les Negresses Vertes, waar ze al jaren fan van is. “Ik zag ze nog nooit live maar het is helemaal mijn dada. Er zit in die groep veel poer hoor”, besluit ze.

Ook voor mensen met een beperking moet Labadoux toegankelijk zijn

Katrien Vandecasteele (61) is getrouwd met Luc Vansteenkiste en woont in de Rodenbachstraat. Ze is de mama van Bram en Kim, de oma van Mathias, Daan en Mira. Ze werkte 44 jaar als woonbegeleidster in Dominiek Savio. “Ik maak al deel uit van Labadoux sinds 2001 en dat is ook toevallig het jaar dat ik in de OCMW-raad kwam. In het begin was dat gewoon toen mensen van Dominiek Savio of Molenreke naar Labadoux kwamen dat ik hen dan hielp voor ADL (Activiteiten Dagelijks Leven). Dan kwamen ook andere mensen met een beperking iets vragen. Labadoux heeft al lang een traditie om mensen met een handicap te ondersteunen tijdens het festival. In 2001 ontstond de werkgroep toegankelijkheid. Twee jaar later werd ik verantwoordelijke voor de toegankelijkheid op Labadoux. Ondertussen konden mensen met een beperking overnachten en deed men maximale inspanningen op Labadoux om het terrein aan te passen en hadden we ook een ADL- verzorgingstent…. Ik ben nu ook betrokken bij het kunstproject van Labadoux voor kwetsbare doelgroepen, die een viertal jaar geleden werd opgericht. Het is een fantastisch project. Dit jaar heet het ‘Labadoux bloeit’.”

Verzorging

In 1982 begon Katrien – met andere mensen – met de uitbouw van de PVV, nu Open VLD, in Ingelmunster. Sinds 2001 zetelt ze in de OCMW-raad. In de vorige legislatuur was ze zelfs drie jaar OCMW-voorzitster. Sinds januari jl. is ze schepen en heeft ze sociale zaken, toegankelijkheid, middenstand, economie, landbouw en woonbeleid als bevoegdheden. Katrien vertoeft drie dagen op Labadoux. In het verleden sliep ze daar ook al voor de verzorging en begeleiding van mensen met een beperking. “Voor de opbouw van de ADL-tenten ga ik de week ervoor al op stap om alle materiaal op te halen met de vrachtwagen. Op 1 mei zetten we met de ADL-ploeg alles klaar. Op zondagavond breken we alles af, op maandag brengen we al het materiaal terug, dit zowel alle verzorgingsmateriaal maar ook hoog-laagbedden, wc-stoelen, tilliften… Dank aan Inter, CM en de volledige ADL-ploeg”, besluit Katrien, die uitkijkt naar het optreden van K’s Choice. “Ze brengen fantastische muziek. Sarah Bettens vind ik een enorme persoonlijkheid.” Sinds januari zetelt ook Bart Buyse in de gemeenteraad. Hij is eveneens al enkele jaren medewerker bij Labadoux en dan vooral om de warme maaltijden te verzorgen, samen met zijn team. (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier