Maurice Vangaver uit Leke staat al 69 jaar achter de toog

Maurits Vangaever in zijn café. © ACK
Redactie KW

Maurice Vangaver (93) houdt op zijn leeftijd nog altijd café. Maurice is de weduwnaar van Roza Saelens, die 19 jaar geleden overleed.

Café ‘t Stroompje in de Lappersfortstraat in Leke lijkt wel weggeplukt uit een museum. “De ouders van mijn vrouw Roza hielden hier café en mijn vrouw hielp mee. Toen we trouwden, zetten we de zaak verder. Ik ging werken in de melkerij in Leke en later in Zarren, waar ik melkvoerder was. Daarna was ik tot aan mijn pensioen in 1985 bode voor de CM en het ACV in Leke en Koekelare. Na het werk stak ik graag een handje toe in het café. Toen mijn vrouw overleed, zette ik de zaak alleen verder”, aldus de vader van Rita en Marleen.

Graag tussen de mensen

Maurice is nog lang niet van plan om ermee op te houden. “Ik ben nu iets minder goed te been, maar voor de rest gaat het goed. Er komt iemand die poetst en mijn dochter komt regelmatig een handje toesteken. Ik ben graag onder de mensen”, vertelt Maurice.

“Wat zou ik hier anders doen? Ik ben alleen en hele dagen door het raam zitten turen, is niets voor mij. Dankzij het café zie ik nog eens mensen en blijf ik op de hoogte van wat er reilt en zeilt in de gemeente en daarbuiten. Ik geniet van ieder moment in het café, ook al zouden de kinderen liever zien dat ik ermee stop. Café houden is mijn enige hobby, dat kan ik toch niet opgeven”, klinkt het.

Geen muziek op café

“Het is hier nog een echt ouderwetse café. Er speelde nog nooit muziek in ‘t Stroompje en de pintjes worden uit het flesje geschonken. Ik heb ook geen speciale bieren, enkel het gewone aanbod van frisdranken en pintjes. Het is nu wel anders dan vroeger, zo moeten er tegenwoordig meer papieren ingevuld worden. Dat hoort er nu eenmaal bij. De mensen zijn ook veel voorzichtiger geworden sinds er alcoholcontroles zijn. De meeste klanten zijn hier kind aan huis. Ik heb er vele als kind zien meekomen met hun ouders en vandaag komen zij zelf met hun kinderen langs. Er zijn ook al heel wat klanten gestorven.”

Ik geniet van ieder moment in het café, ook al zouden de kinderen liever zien dat ik ermee stop

Mensen blijven naar ‘t Stroompje komen voor de gezelligheid. “De meesten vinden het net goed dat alles hier eenvoudig is gebleven. Er zijn geen storende geluiden die het praten hinderen, maar je hebt wel de mogelijkheid om gezellig samen te zitten”, lacht Maurice.

“Vroeger vonden heel wat verenigingen hier hun thuis, vandaag is hier enkel nog het lokaal van de voetbalclub van Leke en dat is goed zo. Ophouden? Daar denk ik nog lang niet aan. De dokter zegt trouwens dat mijn café openhouden beter is dan om het even welk pilletje. Eenzaam ben ik zeker en vast niet.”

(ACK)

‘t Stroompje is iedere dag open van 8.45 tot 12 uur en van 16.30 uur tot de laatste klant vertrekt, ook tijdens het weekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier