Matco krijgt proces-verbaal voor verontreiniging Gaverbeek

De Gaverbeek werd erg vervuild door de brand bij Matco, vooral de waterplanten blijken aangetast. © PNW
Redactie KW

De brand bij chemisch bedrijf Matco van 19 december vorig jaar krijgt nog een staartje: de afdeling handhaving van de Vlaamse overheid stelt dat de firma verantwoordelijk is voor de verontreiniging van de Gaverbeek. De dienst maakte een proces-verbaal op.

Volgens de afdeling handhaving heeft Matco de feiten te laat gemeld en heeft het ook verkeerde informatie gegeven over het inperken ervan. Een proces-verbaal werd overgemaakt aan het Parket.

Matco krijgt proces-verbaal voor verontreiniging Gaverbeek
© MVW

De Vlaamse Milieumaatschappij noemt de vervuiling van de Gaverbeek intussen de ergste vervuiling van een waterloop in jaren en een kleine ramp voor de waterplanten.

Matco krijgt proces-verbaal voor verontreiniging Gaverbeek
© MVW

Bij de brand is een deel van het bluswater met latexresten in de beek gevloeid. Duizenden liters chemische producten spoelden weg, nadat grote containers stuk gingen door de vlammen en de hitte. De beek is de avond zelf nog afgedamd, maar zonder het verhoopte resultaat. Ondanks het feit dat gevraagd werd om groeten meermaals te wassen voor consumptie, was er nooit gevaar voor de mens. Ook niet van de Gaverbeek zelf, want die wordt niet gebruikt voor drinkwaterproductie.

Er was wel sprake van een hoge concentratie xyleen in de Gaverbeek. Dankzij het regenweer van de voorbije dagen raakte het vervuilde beekwater weer properder en kon de Vlaamse Milieumaatschappij haar toestemming geven voor het opnieuw openen van de Textielstraat vanaf maandag 7 januari. Toch werd, ondanks het feit dat de meeste verontreiniging intussen weg is, vastgesteld dat de waterplanten in de beek sterk zijn aangetast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier