Martine Alleweireld is nieuwe voorzitter van Unizo Langemark-Poelkapelle

We zien Martine Alleweireld met haar echtgenoot Wim, dochter Margaux en zoon Emmanuel. (foto RB)
Redactie KW

De 51-jarige Martine Alleweireld zwaait voortaan de scepter als voorzitster van de Unizo-afdeling van Langemark-Poelkapelle. Samen met haar echtgenoot Wim Devoldere bedient zij de klanten vanuit hun Elektrozaak Devoldere in de Boezingestraat in Langemark.

Martine Alleweireld is een bekend gezicht in Langemark, maar is eigenlijk afkomstig van Hollebeke. “Samen met mijn zus Caroline (46) groeide ik er op in de bakkerij van mijn ouders Jules en Noëlla Samyn”, schetst Martine haar levensverhaal. “Na de lagere school in Hollebeke trok ik naar de Heilige Familie en nadien hielp ik thuis in de bakkerszaak. Na ons huwelijk bleef ik nog een tijdje als hulpje in de bakkerij werken en mijn echtgenoot Wim werkte als technicus bij Jo Deschuytter in Elverdinge. Vanaf 1996 ging hij dan, als vierde generatie, bij zijn vader Hubert in de elektrozaak Devoldere in de Klerkenstraat werken.”

Laat ons er alles aan doen om zoveel mogelijk handelszaken te behouden

“In 1999 betrokken we dan onze nieuwbouwwoning in de Boezingestraat, waar we ook de elektrozaak van zijn vader verderzetten. Ik voelde me meteen opnieuw in mijn sas, toen ik mijn leven achter de toonbank een nieuw elan kon geven. Ik houd er echt van om tussen de mensen te zijn. Natuurlijk was het een hele verandering van brood naar elektro, maar ik volgde verschillende cursussen en ik trok ook naar de werven waar Wim werkzaam was. Zo leerde ik de verschillende apparaten kennen en kan ik de klanten ook zelf advies geven. In mijn karige vrije tijd ben ik graag met mijn gezin bezig. Onze zoon Emmanuel (23) volgt industrieel ontwerp in Howest in Kortrijk en onze dochter Margaux (21) volgt verpleegkunde aan het Vives in Brugge. Daarnaast heb ik ook groene vingers en ik ga ook graag wandelen met de plaatselijke wandelclub Lava.”

Nog verbeteren

Op de vorige bestuursvergadering van Unizo Langemark-Poelkapelle werd Martine unaniem verkozen als nieuwe voorzitster. Ze volgt zo Ines Foulon op. “Hoe ik bij Unizo terechtkwam? Erna Lemahieu van Aveve en ikzelf wilden als zelfstandigen graag iets op het getouw zetten voor Moederdag. Samen trokken we naar een Unizo-vergadering en toenmalig voorzitster Linda Ostyn nodigde ons uit om toe te treden tot het bestuur. In 2002 werd Danny Priem dan voorzitter en drie jaar geleden kwam Ines Foulon op de voorzittersstoel terecht. Nu geeft zij dus de fakkel door aan mij. Het is mijn doelstelling om alle bestaande acties verder te zetten én nog te verbeteren. We hebben nu al de Dag van de Klant, de Dag van de Ondernemer en een eindejaarsactie. Tussendoor komen er in het voorjaar nog allerhande sprekers aan bod. Begin mei plannen we een algemene vergadering voor alle ondernemers.”

Ik vind het bijzonder jammer dat er af en toe zaken de boeken sluiten in Langemark-Poelkapelle. Dat is zeer pijnlijk. Binnenkort krijgen we de sluiting van het postkantoor, de Carrefour gaat dicht, Copixa verhuist naar Kortrijk en ook Aveve is al dicht. Een handelszaak zorgt voor leven in een gemeente en hoe meer er vertrekken of sluiten, des te doodser het leven is op de gemeente. Ik hoop ook dat met de dorpskernvernieuwing alles verder vlot zal verlopen. Ik heb vooral medelijden met de bewoners van de Houthulstseweg die met heel wat problemen kampen bij het hernieuwen van hun straat. Verder zouden ook terrassen in het straatbeeld en wat extra straatverlichting met de eindejaarsfeesten niet misstaan. Ook voldoende parking hebben we nodig. Misschien wordt het nog wel bespreekbaar met het gemeentebestuur om tijdens de openingsuren van bepaalde handelszaken beperkte parkeertijden te voorzien, zodat klanten ook hun wagens kwijt geraken om te winkelen. Laat ons er in elk geval alles aan doen om zoveel mogelijk handelszaken te behouden. Want net als een dorp zonder fanfare is ook een dorp zonder handelaars een dood dorp”, besluit Martine.

(RB)

Info: alle zelfstandigen kunnen lid worden van Unizo. Voor meer informatie, kan u contact opnemen met Martine Alleweireldt via 057 48 81 67. Het Unizo-bestuur bestaat uit verder uit secretaris Myriam Bossaert, penningmeester Erna Lemahieu, PR-verantwoordelijke Rik Vandamme en de bestuursleden Danny Priem, Stephen Baelde, Benjamin Marcant en Bert Lemahieu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier