Marsepein voor Benjamin: Lauwse scouts steunen crowdfunding voor oud-leider met kanker

© SLW
Stefaan Lernout

De scouts van de Vlaschaard verkopen jaarlijks marsepein om hun kas te spijzen. Dit jaar schenken ze de helft van hun winst aan de crowdfunding die werd opgezet voor Benjamin Deltour. Hun oud-leider is al anderhalf jaar in behandeling voor lymfeklierkanker. Genezing is in zicht maar de medicatie die hij nu krijgt is heel erg duur.

Vrienden bij de jeugdbeweging die heb je in goede en in kwade dagen. Dat bewijzen de vrienden van Benjamin Deltour (26), samen hebben ze hun jeugd beleefd bij Scouts De Vlaschaard. Toen ze in mei 2017 het nieuws kregen dat lymfeklierkanker was vastgesteld bij Benjamin, leefden ze met hem mee tijdens het lange en moeizame genezingsproces. Er kwam beterschap, onder meer dankzij een stamceltransplantatie met de stamcellen van zijn broer.

Dure medicatie

Helaas was nog niet alle leed geleden, na het verdwijnen van de lymfeklierkanker bleef er nog littekenweefsel dat met bestralingen aangepakt werd. De bijwerkingen als gevolg daarvan konden echter niet meer met de gewone medicatie aangepakt worden maar wel met een nieuw product, Foscavir IV dat 392 euro per dag kost. De behandeling duurt drie weken wat neerkomt op 8.232 euro, een bedrag dat niet wordt terugbetaald door het ziekenfonds of de hospitalisatieverzekering.

“Het is niet de bedoeling dat hij zijn spaargeld moet aanspreken voor medische zorgen”

“Ik was een van de eersten die vernam dat het nieuwe medicijn zware kosten met zich zou meebrengen”, zegt Fabien Augustyn. “Wat hij meemaakt is al zo erg, het mocht niet de bedoeling zijn dat Benjamins spaarpot leegmaakt om die medicatie te kunnen betalen. Hij heeft zich al enorm sterk getoond tijdens zijn ziekte, wij willen dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over geld, zijn ziekte slorpt al energie genoeg op. Daarom dat we die crowdfunding opzetten.”

Rugby

Samen met Fabian zetten Pieter De Rijcke, Sam Vanneste en Steven Callewaert, allemaal ex-scoutsleiders zoals Benjamin, hun schouders onder de actie om hun vriend te helpen.

Marsepein voor Benjamin: Lauwse scouts steunen crowdfunding voor oud-leider met kanker
© GF

Ze staan daarbij trouwens niet alleen, zo speelt de damesrugbyclub ‘the RC Curtrycke Queens’ op zaterdag 8 december om 15 uur tegen Mons op de Weimeersen in Rollegem. Benjamin was een trouwe supporter van de ploeg, daarom nodigen ze iedereen uit om de crowdfunding te steunen door een vooraf bepaald bedrag te schenken per try die ze scoren.

Een flinke duw in de rug krijgen ze van hun eigenste scouts. De scoutsleiding in Lauwe besloot al snel om de helft van de winst van de jaarlijkse marsepeinactie te schenken aan de crowdfunding. “Benjamin is lang leider geweest”, vertelt leider Jaron Dewitte. “Velen van de huidige leidingsploeg, ook ikzelf, hebben er leiding van gekregen. Als scoutsgroep doen we vaak acties zoals rond 11.11.11 of Vredeseilanden. Het is echter de eerste maal dat het op deze manier gebeurt, het gaat nu eenmaal om iemand die we goed kennen.”

Benjamin dankt om zoveel steun, ook voor de steun die hij het laatste anderhalf jaar al mocht krijgen, als alles goed verloopt kan hij in december weer naar huis en wacht er ongetwijfeld een groot feest. Wie de crowdfunding wil steunen kan dat op rekeningnummer BE86 0836 6622 9850. Er is nog een minieme kans dat het toch gedeeltelijk wordt terugbetaald. In dat geval, en in het geval dat er na betaling van de medische kosten geld over is, schenken de initiatiefnemers de rest aan Kom Op tegen Kanker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier